Дания прекратява програмите на английски език в бизнес академии и университетски колежи от септември 2022

Дания прекратява програмите на английски език в бизнес академии и университетски колежи от септември 2022 - E-Burgas.com
БНР

Датското правителство планира да затвори голяма част от програмите на английски език от следващата академична 2022-2023 година. Промяната обхваща бизнес академиите и университетските колежи в страната, които предлагат бакалавърски програми в сферите на маркетинг мениждмънт, хотелиерство и туризъм, компютърни науки, софтуертно инженерство и ИТ технологии, мултимедиен и уеб дизайн, архитектурни технологии и управление на строителството. След септември 2022 тези програми ще се предлагат на датски език с някои изключения.

Според официалното становище на правителството, причините за взетото решение са свързани с план за финансиране на учебни програми, предлагани от висши учебни заведения в по-малки градове в страната, както и намаляване на разходите за държавни субсидии, които студентите от ЕС получават при условие, че се обучават в университет и работят по време на следването.

„За кандидатите от България, които са планирали да стартират своето безплатно обучение на английски език в Дания, основна алтернатива остава Швеция, която предлага идентични академични предимства. Белгия и Нидерландия също са популярни образователни дестинации с годишни такси между 962 и 2168 евро и възможност за избор между академично и практически насочено обучение," сподели Николай Христанов, мениджър "Висше образование" към проекта "Световно образование".

Студентите, които вече се обучават в програми на английски език или предстои да започнат от тази есен, ще могат да завършат своята настояща образователна степен. Бакалавърските и магистърските програми на английски език, предлагани в академични университети, не са засегнати от приетото решение.

За повече информация относно образователните степени и програми в Дания и предстоящите промени, както и за връзка с професионален образователен консултант, можете да посетите www.integral.bg.  

Коментари

Още от последните новини