Д-р Альоша Александров: Родителите да следят за асиметрия или болки в гръдния кош и гръбначния стълб на детето

Д-р Альоша Александров: Родителите да следят за асиметрия или болки в гръдния кош и гръбначния стълб на детето - E-Burgas.com

Свръхнатоварването на гръбначния стълб с тежки раници играе важна роля в развитието на сколиотични промени в гръбначния стълб 

Разкажете на нашите читатели за Вас и Вашата практика.  Как минава един работен ден?

Завършил съм Висш Медицински институт гр. Варна. Специализирах в чужбина и придобих специалност по Ортопедия и Травматология в гр. Истанбул. 

Занимавам се с лечение на фрактури, дислокации и псевдоартрози на опорно двигателния апарат, спортна травматология и артроскопска хирургия, артропластика, детска ортопедия, удължаване не крайници, корекция на вродени и придобити костни малформации  и деформитети. Рутинно провеждам амбулаторно клинични прегледи в кабинета си и в определени дни на седмицата извършвам плановите си операции. 


В тежките раници ли се крие най-голямата опасност за изкривяване на гръбначния стълб при децата?

Разбира се, свръхнатоварването на гръбначния стълб с тежки раници играе важна роля в развитието на сколиотични промени в гръбначния стълб на подрастващия организъм. Затова нашият съвет е да не се подлага на прекомерно натоварване опорно двигателния апарат и гръбначния стълб при тях. 

В някои случаи не можем с точност да открием етиопатогенезата на изкривяванията на гръбначния стълб, това са така наречените идиопатични видове сколиози.

Диагнозата се поставя с конвенционална рентгенография, лечението най-често е консервативно, понякога се прилагат специални корсети. Много рядко се налага оперативно лечение при строги условия и оперативни индикации.

При деца с изкривявания на гръбначния стълб и деформации в гръдния кош е препоръчително да се провежда лечебна физкултура, изправителна гимнастика, лечебен пилатес, плуване с цел укрепване и закаляване на паравертебралните мускули. 

Какъв съвет бихте дали на техните родители и кога трябва да потърсят специалист? 

Съветът ми към родителите е когато забележат някаква асиметрия или болки в гръдния кош или гръбначния стълб на детето да се обърнат своевременно към специалист, който след направените конвенционални рентгенови снимки да постави клиничната диагноза и да се започне адекватното лечение на изкривяването. Редно е също така детско юношеските контингенти  да им се правят периодични профилактични прегледи с оглед ранна диагностика и своевременно лечение.

Родителите също така трябва да насърчават децата си да излизат на чист въздух, да провеждат лечебна физкултура, дихателни упражнения, балнео и санаториално лечение, витаминотерапия ,слънцетерапия и плувно закалителни процедури на море. 

Как се отразява съвременния начин на живот на телата ни и какви са най-честите грешки които допускаме в ежедневието си?

Основния проблем в наши дни е застоялия начин на живот който води до затлъстяване и редица други метаболични заболявания, колагенози, артрозни състояния и остеохондропатии. Всеки е длъжен да обърне внимание и на начина на хранене.

Трябва  да се избягват захарните изделия, обилното хранене, газираните напитки, алкохол и тютюнопушенето.  Хомеостазата на огранизма трябва да бъде а алкален превес, винаги трябва да се избягва метаболитната ацидоза, което е първопричината за много паталогични състояния на опорно двигателния апарат.


Кои видове спорт бихте препоръчали за превенция на травми и дефекти в опорно двигателния апарат? 

Високо контактните спортове не са за предпочитане,  защото често са придружени с травми и фрактури на подбедрицата, китката, глезена, лакътя и разкъсвания на ставновръзковия  апарат.

Препоръчителни спортни мероприятия са плуване, фитнес, пилатес упражнения, колоездене ,гладко бягане, йога, сутрешни упражнения и тренировки на брега на морето.

Крайният ефект, който се цели при всички тези видове спорт е подобряване кондицията на костномускулната система и ставновръзковия апарат, усещане за енергийност, жизненост и положителен емоционален статус.


Все по-често млади хора се оплакват от проблеми с кръста или ставите. На каква възраст е нормално да се случи това , и как да различим ежедневния дискомфорт от сериозните проблеми?

Тук става въпрос за фибромиалгия . Това е състояние, което се среща при много млади  пациенти и което се проявява с дифузни болки в кръста и крайниците които имат тенденция да се увеличават. Болните имат мускулно ставни болки отпадналост, скованост, изтръпвания и лесна умора. Фибромиозата се диагностицира трудно, в диференциалната диагноза трябва да се има в предвид редица други патологични отклонения и заболявания на опорно двигателния  апарат. С помощта на Рентгенографията, Компютърната Томография, ЯМР,  кръвни изследвания (Кр.захар, магнезий. Вит.Д, Вит.B12) много често заболяването се диагностицира своевременно. Ако се установи друго заболяване на ставно връзковия апарат се вземат навременни мерки за тяхното лечение.

Какви са най-честите оплаквания , с които се сблъсквате във Вашата практика?

В моята практика най-чести  са спортните травми, фрактури и дислокации на опорно двигателния апарат. Това са спешни състояния, лечението трябва своевременно да започне изисква специална апаратура, необходими са и импланти за фиксиране на костните фрагменти. 

Много често в моята практика са и дегенеративните артрозни промени костни дефекти и псевдоартрозни състояния при които се налагат остеотомии, коригиране на деформирани крайници артропластика и удължаване на костите. При млади пациенти много често са спортните наранявания - разкъсване на ставни връзки, менискални руптури , ротаторния маншон , травматологично разкъсване на Ахилесовото сухожилие. Тяхното лечение превеждаме чрез специална апаратура за безкръвно лечение т.нар. Артроскопско лечение.

Има ли хранителни добавки ,които бихте препоръчали за общо ползване от всички или това трябва да стане след индивидуална консултация със специалист?

Хранителните добавки трябва да се предписват след строга индивидуална консултация и преценка от страна на специалист. В нашата практика това са колагеновите препарати , хиалуроновата киселина, глюкозамин ,калциеви и витамини препарати ,които се дават допълнително към терапията при хондропатии , травматични разкъсвания на меките тъкани, артрозни състояния колагенози и другия ставни патологични и хронични много от тези заболявания са необратими, но много от тези състояния могат да бъдат забавени и менажирани до степен в която минимално да влияят върху качеството на живот.

В тази насока особено полезни за поддържане на нормално телесно тегло и изрядна физическа активност са приемането на препарати, които съдържат, калций, магнезий, Витамин D, витамин C ,колаген, глюкозамин , Омега 3 мастни киселини , куркумин, босвелия.

Всички те взети заедно стимулират имунитета на човешкия организъм, а това е основна предпоставка и гарант за поддържане на добро физическо и психическо здраве.


 

Коментари

Още от последните новини