Цигарите поскъпват от 1 март

Цигарите поскъпват от 1 март - E-Burgas.com
freepik.com

Цигарите и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина. Това предвижда акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите приеха на първо четене през изменения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Промените са внесени от Министерския съвет и бяха одобрени на първо четене със 154 гласа "за", 1 "против" и 26 въздържали се, съобщи БТА. 

Най-голямо ще е увеличението при нагреваемите тютюневи изделия - с 21%, а най-малко при класическите цигари - 5 на сто. Според акцизния календар до 2026 година нагреваемите тютюневи изделия ще поскъпнат със 72%, цигарите с почти 20 на сто, а останалите тютюневи продукти - с 46%, съобщи БНТ. 

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.

По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.

Коментари

Още от последните новини