Четири общини в Бургаско ще получат до 600 хил. лв. за улично осветление

Четири общини в Бургаско ще получат до 600 хил. лв. за улично осветление - E-Burgas.com

Четири общини в Бургаска област са класирани в процедурата за рехабилитация и модернизация на уличното осветление. Освен областния център Бургас средства ще получат и Малко Търново, Поморие и Средец. В цялата страна общо 20 общини са класирани за процедурата по линия на "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020 г.

Основната цел финансирането е да се повиши енергийната ефективност, да се намалят разходите на общините за осветление и да се подобрят условията на живот за населението. За финансиране са кандидатствали 107 общини, като 104 от тях са преминали първия етап на класиране – административната оценка. Те са разпределени в три списъка – 20, които ще получат финансиране, 6 отхвърлени и 78 резерви.

Класираните общини ще могат да получат между 200 хил. и 600 хил. евро за всеки проект по процедурата, която е на стойност 8.2 млн. евро, включително и националното съфинансиране. Общата стойност на проектите е близо 9.2 млн. евро, от които почти 8.3 млн. евро представляват безвъзмездна финансова помощ, а останалите средства са собствен принос на общините.

„Поради огромния интерес към процедурата, при последните обсъждания на Плана за възстановяване и устойчивост бе взето решение в частта на плана "Зелена България" да бъде включен и проект за модернизация на улично осветление. Предвиденият финансов ресурс за това в плана е 352.3 млн. лв. Очаква се по тази линия да бъдат финансирани още около 200 общински проекта. Всички проекти, преминали административната оценка, но неполучили финансиране в процедурата "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините", ще бъдат финансирани с предимство от Плана за възстановяване и развитие“, допълват още от програмата.

 

Свързани статии
Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове БСП гр.Средец номинира Йона Чобанова за кмет за местните избори през 2023г. Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Непочистени храсти и дървета са завзели половината от пътното платно към с.Дюлево, Община Средец (снимки) Жители на с.Дюлево тънат в боклук и мизерия Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас
Тагове
улично осветление средец малко търново поморие
Коментари