Четири институции проверяват декларациите от КПП-тата, несъответствията отиват в прокуратурата

Четири институции проверяват декларациите от КПП-тата, несъответствията отиват в прокуратурата  - E-Burgas.com

Четири държавни институции проверяват данните, с които се влиза или излиза през контролно-пропускателните пунктове на входовете и изходите на областните градове. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от агенция КРОСС.

Става въпрос за Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция "Главната инспекция по труда".

Маринов увери, че личните данни в декларациите се обработват единствено за целите на Закона за извънредното положение, а събраните декларации се съхраняват в районните управления на ОДМВР, на чиято територия са изградени КПП-тата.

Той посочи, че достъпът до декларациите е ограничен до определен кръг лица при спазване на конфиденциалност. Служителите на министерството, които са длъжни да ги събират и съхраняват, взимат мерки за сигурността на личните данни в тях.

По думи на вътрешния министър МВР е разпоредило събраните декларации да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, той ще се пази до приключване на съдебния процес.

От Инспекцията по труда установиха несъответствия в подадените декларации. За ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, но посочили като основание "отиване на работа" през КПП. За 14 от тях е било установено, че са регистрирани като безработни, а полагат труд. От Инспекцията са проверили и 53 работодатели, при които преминаващи декларирали, че работят, като при 37 от тях било установено, че нямат никаква връзка с въпросните работници.

Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата.

По данни на СДВР към 30 април от общо 55 000 проверени декларации в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда.

Над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите са образувани до момента.

Коментари