Целият архив на бургаската библиотека става дигитален?

Целият архив на бургаската библиотека става дигитален?  - E-Burgas.com

Идеята е всеки да има достъп до книгите и периодичните издания след заплащане на електронна такса

Целият архив на бургаската библиотека да бъде дигитализиран настоява председателят на УС на "Институт за научоизследователска и мониторингова дейност в регион Евразия" Ярослав Коюмджиев. Той е писал писмо, адресирано до Общински съвет - Бургас и кмета Димитър Николов, в което аргументира своята позиция. 

Ярослав Коюмджиев напомня, че основната функция на библиотеката е да обслужва бургаските граждани, като съчетава традиционните и модерни технологии и услуги. Първостепенна нужда от това имат бургаските пенсионери и трудноподвижни хора.  Дигитализацията би позволила достъп до архива от самата библиотека или от вкъщи, като преди това се заплати задължителната електронна такса. В писмото се предлага още големите бургаски фирми, които ежегодно изваждат от употреба десетки компютри, да направят дарение на пенсионерските клубове, откъдето възрастните хора да могат да четат любимите си издания. 

Предложението на Ярослав Коюмджиев е през настоящата година да бъдат дигитализирани експерементално изданията на бургаските вестници от 2015 и 2016 година. Писмото ще бъде разгледано от комисиите по "Бюджет и финанси" и "Култура и читалищна дейност". 

 

 

Коментари

Още от последните новини