Цъка ли нова еко бомба край Атия? Подпочвени води отварят дълбоки ями, деца си правят опасни селфита

Цъка ли нова еко бомба край Атия? Подпочвени води отварят дълбоки ями, деца си правят опасни селфита - E-Burgas.com

Молим се да няма нови бедствия, всичко отива в морето, коментира кметът Румен Димитров

Скандалният проект за депо за отпадъци край Атия не е единственият проблем, който е надвиснал над местните жители. Оказва се, че съществува още един, не по-малък, свързан с околната среда. За него алармира лично кметът Румен Димитров, като решението му ще един от основните му приоритети.

Става въпрос за околните хвостохранилища, от чиято почва са зейнали огромни и дълбоки ями. В момента те са три на брой, като едната е буквално на няколко метра от къщите. Били са обозначавани с колчета, но част от тях също са погълнати от ямите. Проблемът са дъждовете или по-точно подповчвените води, които всмукват стерила под пръстта и чрез деретата всичко отива в близкия залив. „Не ми се мисли при един сериозен проливен дъжд или бедствие, каквито имаше неотдавна, какво би могло да се случи“, обясни Димитров. Водата тръгва от планината, в посока селото, но поради нефункциониращите диги, се разлива из хвостохранилищата.

Местните споделят, че откакто е затворен рудника край Атия, били заложени 20 млн. лв. по програма ФАР, като с тях е рекултивиран целият район от рудника до плажа Вромос. „Факт е, че навремето, е работено по този въпрос и парите са отивали по предназначение, макар и неясно колко точно и докога. Откакто рудника е спрял да функционира никой не е поддържал и старата канализационна инфраструктура, която се спукала“, разкриха от ИК „Чиста Атия“.

Това, което най-много разтревожило кмета, е че няколко деца от селото са забелязали ямите в полето и са си правили селфита. „Може да паднат вътре и пръстта да ги затрупа, виждате как земята пропада по периферията и дупките се разширяват“, опасява се Димитров, който забелязал снимките случайно в интернет. В една от дупките пък се вижда дори върха на комин, правен за дренаж и не е ясно точно колко е дълбок. В момента е пълен с вода.

За последно, по време на бедствията в областта през 2014, дъждът погълнал дори паветата от площадката на квартал Миньор и ги завлякъл към т.нар. Митков мост и оттам в морето. При липса на конкретни действия тази тенденция ще продължи и е въпрос на време заливът Вромос да поема всичко, каквото свличат дъждовете.

Както стана ясно, дигите, които по предназначение, трябва да поемат дъждовните води, не функционират напълно. От снимките се вижда, че са почистени от моста нататък, но там, където е селото, тя минава отдолу и едва ли е пипана скоро. Преди дни, когато бяха срещите между местната общност и държавните институции по въпросите около депото, кметът на Атия ги е алармирал по проблема и се надява държавата да вземе отношение и по този въпрос, тъй като е необходим и експертен съвет.

Галерия
Коментари

Още от последните новини