Бургазлии искат да станат част от контрола на въздуха в града (Снимки)

Бургазлии искат да станат част от контрола на въздуха в града (Снимки) - E-Burgas.com

Комисията по Околна среда даде дума да разгледа исканията на протестиращи граждани

Община Бургас да закупи уреди които да измерват замърсители като фини прахови частици, фенол, амоняк и формалдехид и част от тях да бъдат раздадени на граждани, за да се гарантира независим и успореден контрол по отношение на качеството на въздуха в града и кварталите. Това е едно от основните искания на бургазлии, които днес се събраха на протест пред общината заради зачестилите през последните седмици обгазявания с нефтопродукти.

Гражданите изразиха опасения, че показателите, които се публикуват за атмосферния въздух в Бургас не отговарят на действителната ситуация, а институциите не работят в тяхна полза. Стана ясно още, че от началото на 2018 в РИОСВ има подадени цели 19 сигнала за лош въздух и именно зачестилите обгазявания са провокирали спонтанния протест днес, организирам от инициативния комитет за събиране на подписи във връзка дейността на Кроношпан, която предстои скоро да започне и Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ).

„Искаме този протест да бъде ясен сигнал, че нещата в Бургас не са така, както ни ги представят институциите. Има много сериозен проблем и Комисията, трябва да му обърне внимание. Подчертаваме, че действията ни днес не са към конкретен завод, а срещу мръсния въздух, вследствие на обгазяванията от нефтопродукти. Освен утайниците на „Лукойл” не знам за друг, който да борави с нефтопродукти”, коментира председателят на комитета Стоян Грозев.

Сигналите в РИОСВ са срещу „Лукойл” и „Кроношпан”. Относно исканията към дървопреработвателното предприятие има отделна инициатива, която започва през март. „Подписката ще бъде за дейността на „Кроношпан”, затова как ще функционира завода и искат ли да бъдат на територията на Бургас. Това ще бъде оформено в подписка, която ще стигне до Общинския съвет и призоваваме всички бургазлии да бъдат активни”, обясни още Грозев.

Ето и основните конкретни искания, които бяха предоставени на Комисията по околна среда, която заседаваше по време на протеста:

Да се предостави информация от проверките на РИОСВ по сигнали на граждани през последните 3 месеца и какви са резултатите?

Мобилните лаборатории да измерват ФПЧ по-малки от 2,5, защото за момента няма такива данни

Да се наеме независима лаборатория, която периодично да измерва качеството на въздуха в няколко проблемни точки

Да се предостави информация до къде е стигнало изпълнението за подобряване на качеството на въздуха в Бургас 2016-2020г

Общината да изисква от заводите да закупят стационарни уреди за измерване чистотата на въздуха и онлайн  да показват качеството му

Да се изнесат актуални данни от РЗИ-Бургас за броя на болните от белодробни и ракови заболявания, защото от 2014 такава информация липсва в сайта на институцията

Тези искания бяха приети от членовете на Комисията и дадоха дума, че ще бъдат разгледани и обсъдени подробно. В днешния протест пред общината се включиха около 50 души, някои дойдоха с плакати.

Галерия
Коментари

Още от последните новини