Бургаските еколози канят на разходка с влакчето на солта в Деня на Натура 2000

Бургаските еколози канят на разходка с влакчето на солта в Деня на Натура 2000 - E-Burgas.com

В Деня на Натура 2000 - 21 май, проект "Солта на живота" по програма LIFE+ ви кани на Единадесетата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро. Темата е посветена на природното и културно наследство, което езерото представлява и е във връзка с Европейската година на културното наследство.

Заповядайте на 21 май 2018 г. (понеделник) от 13.00 часа в Първа зала на Експозиционен център "Флора" - Бургас. Това е предпоследната среща на съвета в рамките на проектa, който приключва на 31 август тази година. Затова екипът иска да покаже на терен езерото, Натура 2000 зоната и солниците, които функционират в симбиоза. След съвета предстои специален тур с Влакчето на солта, което ще тръгне от паркинга на Солници север в 15.00 часа и ще ви отведе до границата на резерват "Атанасовско езеро", където ще се извърши наблюдение на птици.

Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да го откриват и да взаимодействат с него, както и да се засили чувството на принадлежност към общо европейско пространство. Девизът е "Нашето наследство: където миналото среща бъдещето". Културното наследство съществува в множество различни форми - материално, нематериално, природно и цифрово наследство. То оформя нашето самосъзнание и ежедневие и ни заобикаля в европейските градове и села, природни ландшафти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания.

Екипът по проекта наскоро се завърна от церемонията за връчване на европейските награди Натура 2000, която се състоя на 17 май 2018 г. в Брюксел. Там езерото бе финалист със своята кандидатура "Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора",  а престижната церемония завърши с българско участие и с представяне на танца "Езерото", посветен на Атанасовско езеро и изпълнен от танцова компания ДЮН на сцената в зала Берлемон.

Общественият съвет е създаден през март 2013 г. в рамките на проект "Солта на живота", LIFE+ и се събира два пъти годишно, за да обсъдят членовете му важни за езерото и за обитателите въпроси, както и да дискутират горещи обществени теми.

За да си запазите място във влакчето на солта в 15.00 или 16.00 часа, се свържете с: [email protected] или се обадете на 0896/798908.

Коментари

Още от последните новини