Бургас се готви за лошото време, областният управител даде указания на кметовете

Бургас се готви за лошото време, областният управител даде указания на кметовете  - E-Burgas.com

Целта да се сведат до минимум щетите, които дъждовете могат да предизвикат

Във връзка с постъпилото в Областна администрация Бургас предупреждение от НИМХ за влошаване на времето на 15 и 16-ти с вероятност и за 17ти с обявени жълт и оранжев кодове за опасни явления, областният управител проф. Мария Некова информира общините за предстоящото усложняване на климатичната обстановка в региона. 

В писмото си до кметовете областният управител настоява да се осигурят необходимите празни обеми в язовирите. В случай на контролирано изпускане на язовир да се предприемат мерките по Закона за водите за оповестяване на институциите и населението. Най-голямо внимание да се обърне на язовирите, прелели или контролирано изпускани при валежите от началото на 2021 г., особено на каскадно свързаните. Особено внимание се обръща на готовността за работа в тъмните часове на денонощието.

„Целта е да се предприемат превантивни мерки във връзка с влошената климатична обстановка и да сведем до минимум щетите, които лошото време може да предизвика и недопускането на бедствени ситуации“ – обясни проф. Нейкова.

За предприетите от общините действия по изпълнението на указанията, областният управител изисква да се информира Областна администрация Бургас. 

 

Информация за времето по данни на НИМХ:

На 15-ти юни:
След обяд и през нощта ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Очаквани количества: 20-30 mm.
Море:  Усилване на вятъра с пориви до 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт) 

На 16-ти юни:
Валежите ще продължат. Сумарните количества за обстановката ще достигат 40-50 mm, локално и повече.
Море: Северозападен вятър с пориви до 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт)

Коментари

Още от последните новини