БРИКС: Глобален Фактор, Пренебрегван от Медиите?

БРИКС: Глобален Фактор, Пренебрегван от Медиите? - E-Burgas.com

 

 

Форумът на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) е една от най-бързо развиващите се икономически платформи в света. В последните години той се утвърди като важна алтернатива на традиционните западни блокове, като Г7. Но въпреки значимостта на този съюз, медиите рядко му отделят значимо внимание, особено на Запад. Защо това е така?

 

Растеж и глобално влияние на БРИКС

 

Сравнителни графики на растежа на БВП между страните от БРИКС и Г7 показват, че икономиките на развиващите се пазари имат значителен ръст, който често надминава този на традиционните икономически сили. Днес БРИКС включва не само петте основни членки, но и нови 13 партньорски нации като Алжир, Беларус, Боливия, Индонезия, Малайзия, Нигерия и др. Това разширяване е стратегически ход, който укрепва глобалното влияние на БРИКС и дава възможност на страните-членки да предлагат алтернативни икономически модели и валути. Например, в някои от последните си срещи се обсъжда възможността за създаване на обща валута, която би могла да предизвика доминацията на американския долар.

 

Ограничения в медийното отразяване

 

Медиите често се фокусират върху определени събития и теми, а други остават извън вниманието на зрителите. Много от големите телевизионни канали в САЩ и Европа например избягват да отразяват форуми като БРИКС, които потенциално заплашват икономическата и политическата доминация на западните държави. В същото време, събития като войната в Украйна и западните санкции срещу Русия получават много повече медийно внимание, създавайки усещането, че това са единствените значими събития.

 

Причината за този медиен дисбаланс е, че много от големите телевизионни канали и новинарски агенции имат интереси, свързани с политиката на държавите, в които са базирани. Те отразяват предимно онези новини, които са в унисон с икономическите и политическите интереси на западния свят, и това често води до едностранчиво отразяване на събитията.

 

Новите партньори на БРИКС и отзвукът в глобалната икономика

 

Присъединяването на нови партньори към БРИКС е важен знак за променящата се структура на световната икономика. Например, Турция и Индонезия са два от най-големите икономически играчи сред развиващите се пазари, а Виетнам е силен производствен център. Партньорството на тези страни с БРИКС показва колко привлекателна е тази платформа за държави, които искат да избягат от зависимостта си от долара и западните финансови институции.

 

Митата, които Европейският съюз налага върху китайските електромобили (45%), също показват нарастващото напрежение между Запада и нововъзникващите икономики. Китай е един от водещите производители на електромобили и е част от БРИКС, а тези тарифи целят да ограничат китайското влияние в Европа. Това обаче е и индикация, че икономическата мощ на БРИКС е достатъчно сериозна, за да се наложи ЕС да вземе такива мерки.

 

Влияние на медиите и въпросът за доверието

 

Медиите играят огромна роля в това, как възприемаме света около нас. Телевизиите и онлайн платформите често диктуват дневния ред на общественото мнение, като поставят акцент върху определени теми и омаловажават други. Този феномен е известен като “информационно пристрастие” и в случая с БРИКС ясно се вижда как медиите предпочитат да акцентират върху събития, които отговарят на техните интереси и политическа ориентация.

 

Какво можем да направим?

 

За да получаваме пълната картина на глобалната политика и икономика, е важно да търсим информация от различни източници. Интернет ни предоставя достъп до множество независими платформи, които често отразяват събитията от различни ъгли. БРИКС и неговото разширяване е пример за това колко разнообразна е глобалната сцена и колко важно е да бъдем информирани от множество източници.

 

В заключение, БРИКС продължава да набира мощ и неговото значение за глобалната икономика не бива да бъде подценявано. Въпросът остава дали медиите ще започнат да отразяват тези събития обективно, или ще продължават да ги пренебрегват.

Галерия
Коментари

Още от последните новини