Боларди ще разделят автомобили от пешеходци в Бургас (Снимки)

Боларди ще разделят автомобили от пешеходци в Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Болардите се контролируеми електромеханични устройства, които най-често изглеждат като потъващи цилиндри. Използването им за ограничаване на автомобилното движение и паркиране в пешеходни зони е широкоразпространена практика в европейските градове и по света. Община Бургас също има намерение да започне по-масовото им използване от 1 януари. За начало са предвидени няколко зони на града:

1. Ул. "Възраждане", в частта между ул. "Шипка" и ул. "Богориди";

2. Ул. "Софроний", в частта между ул. "Цар Симеон I" и ул. "Богориди";

3. От пресечката на ул. "Александровска" с бул. "Иван Вазов" - цялата;

4. Пешеходна и велоалея след паркинг "Северен плаж" до Бургаски солници;

5. Ул. "П. Яворов" - в частта от №6 до ул. "Богориди";

6. Пресечката на ул. "24-ти черноморски пехотен полк" с пешеходна алея до детска градина "Златна рибка;

7. Пресечката на бул. "Демокрация" с алеята от "Приморски парк",  водеща към "Духтевата къща".

На две от изброените места вече има монтирани боларди - на алеята към Духтевата къща (на снимките) и на велоалеята към Солниците. Пешеходци, велосипедисти и водачи на МПС свикнаха с тях, съобразяват се и виждат тяхната полезност.

Очакванията са да се регулира "пренасищането" на ЦГЧ с автомобили и освобождаването на безопасни зони за движение на пешеходци, да се избегне паркиране, което до голяма степен ограничава и затруднява движението на пешеходците в района.

Ако местният парламент одобри монтирането на още боларди, е предвидено време за достъп и обслужване на търговските обекти в съответните зони, тъй като целта не е да се пречи на бизнеса.

Опитът от прилагане на такава система в други населени места сочи, че тя осигурява безопасен и ефективен начин за регулация в участъците, в които е установен засилен автомобилен и пешеходен трафик. Чрез контролирания достъп ще се осигури свободен достъп на МПС на живущите в тези зони и възможност за обслужване на търговски обекти в не толкова натоварен предварително определен интервал от време в ранните часове на деня.

Предвижда се за ЦГЧ ограничението да е във времевия интервал от 10:00 часа преди обед до 6:00 часа на следващата сутрин за всеки ден от седмицата без изключение, включително на национални празници, чествания и други, а в пешеходни зони като алеята от паркинг "Северен плаж" до Бургаски солници да е постоянно. Изключения се предвиждат за автомобили на МВР, Пожарна безопасност, линейки и автомобили, обслужващи системата "Боларди". 

Галерия
Свързани статии
Продават на търг конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори в Бургас Как да намерим най-добрата оферта за коли под наем в Бургас Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Сериозен скок на цените на колите втора ръка, за нов автомобил се чака близо година България сред държавите с най-стар автопарк и най-неподготвени млади шофьори Експерти съветват как да шофираме безопасно
Тагове
автомобили пешеходци боларди
Коментари

Още от последните новини