Божидар Димитров: Вампирът носи повече пари на Созопол от един завод

Божидар Димитров: Вампирът носи повече пари на Созопол от един завод - E-Burgas.com
Мощите и вампирите, открити в Созопол, носят повече пари, отколкото един завод, коментира днес в студиото на ТВ 7 проф. Божидар Димитров. "Над 600 световни издания писаха за вампира. И тук няма Моника Йосифова, няма Хохегер. Като ходя в Созопол гледам как едни идват да гледат мощите, други вампира. Има вълна от туристи", допълни Димитров.
Заради големите печалби историкът работи по програмата на правителството Виа Понтика, благодарение на която се разкопават 10 обекта по Южното Черноморие. Димитров е координатор на работата по археологическите паметници.
Специално да видят родните ни вампири идват десетки групи от чужбина, каза историкът. “Всъщност вампирът не е такъв. Той е човек, който може да стане такъв”, уточни той. Разбира се, не по-малък интерес предизвикват и мощите на Св. Йоан Рилски. Засега, преди да се разкопаят 10-те древни обекта, археологическата перла е крепостта Акра на нос Акин край Черноморец. Тя представялва цял град, който е бил опожарен. “Това е българският Помпей в миниатюра. Запечатан е като Помпей”, допълни професорът.
Коментари

Още от последните новини