Богдан Кирилов: Очаквам да има ваксини за 2 млн. души до лятото

Богдан Кирилов: Очаквам да има ваксини за 2 млн. души до лятото - E-Burgas.com
БГНЕС

При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да се постигне покритие от два милиона население. Това каза пред bTV председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му при добавяне на следващи ваксини, този брой се очаква да достигне до 2,5 милиона. „В зависимост от разрешението за употребата, ще има и конкретна информация дали масовата ваксинация ще се случи през март или април месец“, коментира още Кирилов.

По думите му в следващия месец очакваме още 400 хиляди дози от първите три разрешени в ЕС ваксини, като колкото по-големи са доставките, толкова по-бързо ще е темпото на ваксиниране в отделните фази.

„Масовата ваксинация ще се случи когато започнем да получаваме достатъчно количества от всички ваксини. Надяваме се към април да има в пъти повече количества и това да позволи да се ускори процеса“, коментира Кирилов.

Според него предстои да се вземе решение дали ваксината на „АстраЗенека“ да се поставя на пациенти над 65-годишна възраст, макар в Германия да не го, препоръчват. „В тази възрастова група има по-малко данни, но по отношение на имунен отговор и безопасност не се наблюдава разлика“, уточнява Кирилов. На въпрос защо България е на последно място по ваксиниране в ЕС, Кирилов коментира, че трябва да се погледне на това комплексно.

 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини богдан кирилов ваксиниране
Коментари

Още от последните новини