Близо 500 роми са под карантина в сливенския квартал "Надежда"

Близо 500 роми са под карантина в сливенския квартал

 

В ромския квартал "Надежда" в Сливен 160 домакинства са поставени под карантина, съобщиха от полицията.

Полицейски екипи са връчили предписания за поставяне под карантина на 480 души в квартала. Поради невъзможността да се изолират отделните случаи, се налага карантинирането на цели семейства, къщи и част от улици. Към момента под карантина са сложени 60 къщи и 160 домакинства. Част от пет улици в квартала са отцепени и под постоянно наблюдение, пише "Дарик".

Полицейски екипи и доброволци обхождат улиците и следят за спазване на карантината и противоепидемичните мерки. Разяснителната кампания е стартирала от началото на извънредното положение, но поради редица нарушения и неспазване на предприетите мерки, полицейското присъствие е увеличено.
Общо 35 местни активисти обхождат улиците пеша и с личните си автомобили, като призовават с мегафони на български и на майчин език да се спазват всички мерки. Информират за опасността от заболяването, настояват за спазване на дистанция и социална изолация, прибират хората по домовете им, проверяват причината за излизане, създават ред пред магазините, където се допускат само по двама, посещенията до аптека и други търговски обекти извън квартала се извършва само от един или двама души.

Пропускателният режим през КПП на вход и изход от квартал "Надежда" остава затегнат. Допуска се преминаване само по неотложни причини - закупуване на лекарства, посещение при лекар, полагане на труд, закупуването на хранителни продукти.

Няма да се допуска безцелното движение и събирането на групи. Спрямо нарушителите ще бъдат прилагани всички законови средства.

Свързани статии
Лекарите на първа линия срещу коронавируса получили 20 млн. лева Великобритания отчете най-големия брой починали от коронавирус в Европа Според европейските служби: В България най-лошото тепърва предстои Блокират квартал в Ямбол заради случаи на коронавирус 57 заразени и четирима починали за денонощието Тестват за коронавирус всички в старческите домове и приютите в областта 51 са новите заразени с коронавирус у нас, 4 души са починали В Гърция: Обмислят въвеждане на здравен паспорт за туристите Китайски учени предупредиха за по-агресивни щамове на коронавируса Огнище на коронавирус в цех с 900 служители в Плевен
Тагове
covid-19
Коментари

Още от последните новини