Betindex.net: Меси съюзник на Саудитска Арабия в кандидатурата за 2030 г.?

Betindex.net: Меси съюзник на Саудитска Арабия в кандидатурата за 2030 г.?  - E-Burgas.com

Сгромолясването на Аржентина на старта в Катар без съмнение е една от големите изненади в историята на световните първенства. Победата на Саудитска Арабия се оказа първата голяма сензация на Мондиал 2022, която освен това поставя под сериозна въпросителна и успеха на последната все още неизпълнена мисия на Лионел Меси. Смятан от мнозина за №1 на планетата през този век, а според някои и за всички времена, аржентинецът не е съумял да спечели един-единствен трофей. Но той е най-важният във футбола - Световната купа. И докато Аржентина трябва да се бори за мястото след поражението от “Зелените соколи”, от Betindex.net припомнят някои любопитни детайли, свързани именно с амбицията на Саудитска Арабия подобно на съседите си от Катар също да приеме най-големия футболен форум.

Става дума за Мондиал 2030, който ще отбележи и вековния юбилей от старта на Световната купа. Съвсем очаквано интересът към домакинство на подобно събитие е огромен. Броят на държавите, които се свързват с потенциално желание и възможности да организират шампионата, вече е двуцифрен. И тъй като става дума за първенство, което ще се проведе при новия разширен формат от 48 отбора, на практика без изключение се говори за обединени кандидатури на две или повече страни. Тази формула ще дебютира през 2026 г. в Северна Америка със съвместното домакинство на САЩ, Канада и Мексико. Ясно е, че четири години по-късно форумът няма как да се състои в страни от Зона КОНКАКАФ, но какво е положението за всички останали региони на планетата?

Оказва се, че както родината на Лионел Меси - Аржентина, така и страната, чийто тим удари звучен шамар на “гаучосите” на старта в Катар - Саудитска Арабия, имат амбициите да домакинстват на вековния Мондиал. Разбира се, за втората по големина страна в Южна Америка това отдавна е известно. Още през 2017 г. финалистите на първото Световно първенство през 1930 -

Уругвай и Аржентина, обявиха съвместната си кандидатура

Направиха го по доста символичен начин - тогавашните съотборници в Барселона (и все още най-добри приятели в живота) Луис Суарес и Лео Меси излязоха на терена съответно с фланелки с номера 20 и 30 преди приятелска среща между двата национални отбора. Десетина дни преди старта на форума в Катар тези намерения бяха потвърдени за пореден път, но номинацията на Южна Америка вече включва още две страни - Чили и Парагвай. Доста силна кандидатура, но конкуренция в никакъв случай не липсва.

Най-сериозна е тя от страна на съвместната европейска инициатива, като в никакъв случай не говорим за смехотворния Балкански анонс от преди няколко години с участието на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Кандидатурата е на Испания, Португалия и Украйна, като последната се присъедини към пакта от Иберийския полуостров буквално преди няколко седмици.

Любопитно е обаче, че сериозна конкуренция може да дойде от страна на Саудитска Арабия, и то пак с помощта на Лионел Меси. Дали тук говорим за двойна игра от страна на магическия №10? На пръв поглед уж не е така. През май тази година аржентинският маестро подписа мултимилионен договор, с който се ангажира да промотира туризма в страната, разположена между Червено море и Персийския залив. На пръв поглед, нищо чак толкова скандално, освен вероятно баснословната сума, която получи Лео за това, че става лице на Кралството. Според Athletic подобна оферта е била направена и на Кристиано Роналдо, но той е отхвърлил предложените над 5 милиона паунда на година. Спекулира се, че цената, която е приел Меси, е петкратно по-висока. Но самата инициатива на Саудитска Арабия носи наименованието Vision 2030, което загатва, че богатата на петрол държава ще се опита да атакува именно вековния Мондиал. А това, че Меси косвено ще рекламира туризма там, може само да помогне.

Ще стане ли факт първото междуконтинентално домакинство?

В интерес на истината, Саудитска Арабия не би трябвало да има право изобщо да кандидатства съобразно актуалните разпоредби на ФИФА. Причината е в актуалното домакинство на Катар и не е позволено форумът да се проведе пак в Азия само след 8 години. От Кралството на петрола обаче ще се опитат да заобиколят това ограничение, като се включат в уникална по рода си междуконтинентална инициатива. Съвместната кандидатура включва страни от три конфедерации - Саудитка Арабия от Азия, Египет от Африка, а заедно с тях на сцената отново излиза Гърция от страна на Европа. При такава конфигурация борбата за домакинство на вековния Мондиал става прелюбопитна. А шансовете на самостоятелни кандидати като Мароко изглеждат все по-малки.

Но до избора на мястото, където Световната купа да отпразнува своето столетие, остават още две години. А преди това Меси и Аржентина имат друга, далеч по-належаща задача. Задача, чието изпълнение беше поставено пред сериозно предизвикателство от Саудитска Арабия, която в следващите години Лео ще промотира като привлекателна туристическа дестинация...

Коментари

Още от последните новини