Б.Димитров: За ужас на созополчани, които се хвалиха, че всичко при тях е най-голямо, открихме по-голяма крепост

Б.Димитров: За ужас на созополчани, които се хвалиха, че всичко при тях е най-голямо, открихме по-голяма крепост - E-Burgas.com
Първите находки от разкопките на нос Акин вече са факт. Заместник-директорът на Националния исторически музей доц. д-р Иван Христов преди няколко дни започна разкопки на крепост, ограждаща морския нос Акин между град Черноморец и полуостров Атиа.
Това съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Нос Акин близо 70-80 години беше зает от военно поделение, дори още преди 9 септември -  там има бункери още от Първата световна война, тъй като е мястото, откъдето най-добре се контролира входът към Бургаския залив и пристанище Бургас.Крепостната стена огражда площ от около 40 декара, което е един средно голям град през Средновековието. "За „ужас” на созополчани, които досега се хвалеха, че всичко при тях е най-голямо, крепостната стена на нос Акин е широка 2,40 метра, докато крепостните стени на Созопол се движат между 1,80 и 2,20 метра. Не се и съмнявам, че патриотичните созополчани ще обявят укрепеното селище на нос Акин за свой квартал. Но то винаги е било самостоятелно селище", каза Божидар Димитров. По думите му на това място в средновековните източници са споменати две селища – градчето Крим, където през ХІV век се срещат българският цар и византийският император, за да уговорят един военно-политически съюз, и селото Свети Никола - предшественик на днешния град Черноморец. До 9 септември селото носеше името Свети Никола, след което беше преименувано. Градчето Крим, както показва и името му, идва от ранната античност, тогава абсолютно същото име има и полуостров Крим, докато Свети Никола идва от Средновековието. "Нищо чудно да се касае за едно и също селище, при което се използват и двете имена. Откритите монети показват, че крепостта е построена по времето на император Анастасий, който управлява от 493 година до 513 година, и който предприема значителни усилия за укрепяване на черноморските крепости. Но има и данни, че крепостта е била завършена и допълнително укрепена по времето на император Юстиниан Велики, който е възстановил или изградил нови над 2000 – 3000 крепости в българските земи",  каза Божидар Димитров.
Коментари

Още от последните новини