Арх. Деви Симеонов става почетен граждани на Бургас

Арх. Деви Симеонов става почетен граждани на Бургас - E-Burgas.com

Aрх. Деви Александров Симеонов ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“. Предложението е направено лично от кмета Димитър Николов и ще бъде гласувано на следващата сесия на Общински съвет - Бургас в края на месец октомври. 

Зад идеята стоят камарата на архитектите в България - Регионална колегия Бургас и Съюз на архитектите в България - Дружество Бургас.

Архитект Деви Симеонов завършва висшето си образование във Висшия инженерно-строителен институт (ВИСИ) в София, със специалност „Архитектура“. През 1973 г. съгласно постановление №21 на МС от 1967 г. завършва допълнителна квалификация „Ландшафтна архитектура“ във ВИСИ - София.

Арх. Деви Симеонов има богата и разнообразна професионална кариера, започвайки от най-ниското и достигайки до най-високото стъпало в строително-проектантския процес. Първите си трудови стъпки прави като строителен работник в „Строителна секция по транспорта“ - Бургас, летата на 1945 г. и 1950 г. Със завършването на висшето си образование става редовен преподавател в Строителен техникум в гр. Брацигово. От 1955 г. е главен инженер на „Капитално строителство“ в управление „Рибна промишленост“ - Бургас. След това постъпва на работа в група „Градоустройство“ в Проектантска организация - Бургас, където работи до 1967 г. В този период преминава от ниво проектант II-ра степен през проектант I-ва степен, старши проектант до ръководител-група и главен архитект на проект.

От януари 1967г. до 30 септември 1975г. е началник отдел „Архитектура и благоустройство“ в Градски народен съвет (ГНС) - Бургас. По същото време е изпълнявал и длъжността Главен архитект на ГНС, също така е бил извънщатен сътрудник и главен координатор в проектантските институти НИПИГА и НИПИТУ -София, разработващи Общ градоустройствен план, Агломерация и Генерален транспортен план на гр. Бургас. За няколко месеца е началник отдел и главен архитект на отдел „Архитектура и благоустройство“ при ГНС в Поморие.

Главен инспектор в инспекцията за Държавен технически контрол по строителството и по ЗТСУ /бивш Закон за териториално и селищно устройство/. От 1986 г. до 1990 г. е началник отдел „Капитално строителство“ в Аграрно-промишлен комплекс „Крайморие“ - Бургас. От 1 януари 1991 г. е пенсионер.

По време на работата си в Проектантска организация - Бургас и в отдел „Архитектура и благоустройство“ на ГНС е извършвал сам или в колектив проектирането на близо петдесет сгради и градоустройствени обекти, по-значимите от които са следните: градоустройствено решение за Културен дом на НХК - Бургас - 1963 г., Застроителни регулационни планове на Долно езерово, Меден рудник, м.с. Черно Море, с. Рудник, общ градостройствен план на гр. Бургас 1957-1961 г., силуетни планове на ул. „Александровска“, ул. „Фердинандова“ и пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ - 1965 г., генерален транспортен план на гр. Бургас - 1972 г.

В периода 1976 до 1986 г., първо като инспектор, а впоследствие и като главен специалист в Инспекцията за държавен и строителен контрол - Бургас, арх. Деви Симеонов е приел и въвел в действие 113 обекта - 43 жилищни сгради с 4143 апартамента, 14 училища, 3 обединени детски заведения и други обекти, сред които бившият партиен дом, бившият Институт за детски и начални учители, бившият Център за усъвършенстване на ръководни кадри (ЦУРК) с Поливалентна зала в Бургас, хотели и ваканционни селища "Елените" и "Дюни".

Като началник на отдел "Архитектура и благоустройство", а по-късно и като главен архитект на ГНС на гр. Бургас, арх. Деви Симеонов е имал амбицията отделът да не функционира само като "техническа служба", а да бъде и един творчески организъм, който да може да прогнозира, планира, възлага проектиране и т.н. на научна и творческа основа. Постигнали са се значими резултати. С помощта на отдел "Технико-икономически проучвания" към MCA, се създава технико-икономическа група към ГНС като творческо оперативно звено, чийто опит е приет и в много други градове на страната. Създаден е и специален сектор за комуникация и градско движение.

Арх. Деви Симеонов насочва цялата дейност на ИК на ГНС - Бургас към планово изграждане, архитектурно-художественото оформление и функционалното градоустройствено решение и изграждане на гр. Бургас.

Голяма част от своето време и сили арх. Деви Симеонов посвещава на изследователската и събирателската работа, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, също така и на изследване на родовата памет и подготовка на личния си архивен фонд. В резултат на този труд са издадени авторските му книги: „Бургас - поглед отвътре“, „Бургас - поглед отвътре 2“. Подготвя се издаването на „Бургас - поглед отвътре 3“.

 

Коментари

Още от последните новини