Ангел Кунчев: Дистанцията от 1,5 м не може да спре пандемията, трябва по-голяма

Ангел Кунчев: Дистанцията от 1,5 м не може да спре пандемията, трябва по-голяма - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FF52. Маса мерки, които не винаги има как да се осъществят. Това заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, варианти ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет, въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност.

PCR е златен стандарт, ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така, отбеляза Кунчев.

Според него, недоволството на хората в Босилеград и Цариброд, за които снощи БНТ разказа, е справедливо. А именно: сънародниците ни там работят и учат у нас, но заради ограниченията трябва да плащат всяка седмица или дори всеки ден за PCR тест.

"Заедно с министерството ще намерим най-точната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и режима на преминаване на тези работници, да има еднаквост, да няма случаи като посочения, трябва да има пълна яснота и по-малко да пречим на тяхното движение", категоричен беше доцентът.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че е много често пандемиите протичат по такъв начин - с двувълново или тривълново протичане. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия и свинския грип, а 2018-2019 г. и при испанския грип.

"Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща - колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките", категоричен беше Кунчев.

Свързани статии
Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион Удължиха ковид мерките в цялата страна Още осем области връщат ковид мерките Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон От днес маските не са задължителни, а желателни Доц. Кунчев предупреждава за внимателно разпускане на мерките Край на всички ковид ограничения от 1 април Ново разхлабване на COVID мерките у нас
Тагове
ангел кунчев мерки дистанция
Коментари