5,4 г. затвор за подплвача на валяците на „Джи Пи Груп“

5,4 г. затвор за подплвача на валяците на „Джи Пи Груп“ - E-Burgas.com

Пет години и четири месеца ще лежи в затвора подпалвача, който умишлено опожари три строителни машини тип “валяк“, собственост на „Джи Пи Груп“. Подсъдимият Николай П. , известен с прякора Пойзъна, ще търпи наказанието при първоначален „строг режим", реши Апелативната инстанция в Бургас предаде "Монитор".

С решението си въззивният състав измени присъдата на окръжния съд в частта за наказанието на подсъдимия и намали неговия размер с 2 години. В гражданската част съдебният акт е потвърден. Пойзъна бе арестуван през май 2019 г., след като заля с бензин и подпали три строителни машини тип “валяк“. Той  бе признат за виновен в това, че на 09.05.2019г. в около 05,10 часа, в гр. Бургас, ж.к. „Меден Рудник”, на бул. „Захари Стоянов“ срещу магазин „Зора“, запалил машини на значителна стойност, собственост на „Джи Пи Груп“ АД, като е имало опасност пожарът  да се разпростре и върху други машини и се е разпрострял върху машина тип „Асфалтополагач” и върху контактна мрежа натролейбусния транспорт, собственост на „Бургасбус” ЕООД, като от палежа са последвали значителни вреди в общ размер 156 145, 89 лв. Признат е за виновен и за това, че по време на деянието при управление на  лек автомобил марка „Рено”, си служил с табели с регистрационни номера, издадени за друго моторно превозно средство.

Подсъдимият е осъден да заплати на „Джи Пи Груп“ АД обезщетение за претърпени  имуществени вреди в размер на  137 702,69 лева и на „Бургасбус“ ЕООД АД обезщетение за претърпени  имуществени вреди в размер на  18 443,20  произтичащи от непозволено увреждане.

Съдебното следствие пред първоинстанционния съд премина по реда на съкратената процедура, след като подпалвачът призна всичко. Окръжен съд – Бургас му  наложи едно общо наказание за двете деяния, което след редукцията с 1/3 е в размер на 7 години „лишаване от свобода“.

Бургаският апелативен съд е приел изцяло изводите на първата инстанция за фактическата обстановка, авторството и вината на подсъдимия. И двата съдебни състава се съгласяват, че Николай П. е действал при форма на вината пряк умисъл, тъй като е съзнавал, че след като полее с горивна смес от дизел и бензин строителните машини и хвърли огън върху тях, то същите ще се запалят. Наясно е бил, че огънят от запалените две машини ще обхване и съседните машини и съоръжения, че огнените пламъци от запалените валяци, които са с достатъчна височина, могат да достигнат и засегнат преминаващите над тях проводници на тролейбусната мрежа. Предвид тъмната част на денонощието и липсата на хора по това време по улиците, както и отсъствието на охранител в близост до запалените обекти, е съзнавал, че потушаването на пожара ще се забави, огънят ще се разраства и разпростира, а вредите, които ще настъпят, ще са значителни, посочват в решението си апелативните съдии.  

Според тях обаче определените от окръжния съд десет години и шест месеца „лишаване от свобода“ и девет месеца „лишаване от свобода“, които се доближават до максималните размери наказания за съответните престъпления са израз на необоснована и безполезна строгост към подсъдимия, с нищо в повече те не биха допринесли за неговото поправяне и превъзпитание, нито биха засилили възпиращия ефект на санкцията върху другите членове на обществото, нито ще гарантират в повече изпълнението на генералната превенция.

По тези съображения и отчитайки най-вече затрудненото семейно положение на Николай П. и родителските му грижи към тежко болно дете, както и неговото лично сериозно влошено здраве, въззивният съд е преценил, че за извършените престъпления следва да се определят наказания, над средните размери, при лек превес на отегчаващите вината обстоятелства - осем години „лишаване от свобода“ и седем месеца и 15 дни „лишаване от свобода“. Тези наказания следва да се намалят с по една трета и на подсъдимия да се наложат наказания, съответно пет години и четири месеца „лишаване от свобода“ и пет месеца „лишаване от свобода“. 
Такива по вид и размер наказания апелативният съд е намерил за правилно определени, отговарящи на целите на специалната и генералната превенция, а също и за справедливи. 

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС.

Коментари

Още от последните новини