137 полета от Русия до Бургас през юни под въпрос

137 полета от Русия до Бургас през юни под въпрос - E-Burgas.com

Полетите между България и Русия до края на май са официално прекратени. Все още под въпрос са курсовете през юни и юли, но ако българската страна не реагира с постъпки в рамките на 3-4 дни, няма да има руски туристи, защото страната ни рискува да бъде включена в указа на руския президент Владимир Путин като вражеска държава, категорични са представители на туроператорския сектор пред „Труд“.

Документът предстои да бъде подписан до 11 май и ако страната ни намери място в него, не можем да се надяваме на гости от Русия не само до края на лятото, а и през следващите години, притеснени са от сектора. Затова и най-големите туроператори, които оперират на пазар Русия и с републиките от региона написаха отворено протестно писмо, адресирано до премиера в оставка Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова, здравния министър в оставка Костадин Ангелов и до президента, който скоро ще обяви служебния си кабинет – Румен Радев.

Ето и извадки от него: „Външната ни политика е твърде крайна и спорът, който се разразява е в ущърб на туристическия сектор. ... Несериозно е европейски гиганти, като Франция и Германия, да пазят неутралитет в този скандал, а България, да е първа в редиците на страните, които са ПРОТИВ Русия.“ Туроператорите са категорични, че „след като България обвини Русия в шпионаж, всички полети – чартърни и редовни за България бяха отменени“, като информацията им е от партньорите им превозвачи и руски туроператори. Те припомнят, че към момента всички немски туроператори също са отменили чартърни програми към България до 30 юни, спрени са и чартърните програми от Великобритания и не се знае кога ще бъдат подновени.

"Много молим за предприемане на спешни мерки и решение така, че външната политика на МВнР да не засегне бизнеса! Очакваме от Вас да ни информирате, по какъв начин българските власти, ще съдействат за възстановяване на руските полети към България!“, се казва още в писмото на основните туроператори, които посрещат руски туристи.
Според представители на руската компания S7 последните полети от България ще се осъществят на 2 и 9 май, като поне до края на месеца въздушните им курсове са спрени. Интересно е, че от превозвачът са категорични, че не могат да оперират полетите си заради забрана от българска страна. Те не са отменили официално въздушните курсове за юни и изчакват развитие на ситуацията, като според запознати спорът е търговски и е за това, че руските компании са получили разрешение да летят до България, но липсва реципрочно разрешение да летят до Русия български превозвачи. Руските въздушни компании не са казали официално, че няма да летят до страната ни след края на май. В същото време обаче отказват да презаверяват билетите за отменените полети през май за по-късни дати през юни и юли и предпочитат да върнат парите на своите клиенти. Резервационната система Амадеус също към момента не показва актуални полети след 10 май, за които могат да се резервират и купят билети.

През юни са планирани 46 полета между Варна и Русия и 137 между Бургас и федерацията. Планираните полети всяка година обаче са в пъти повече от осъществените. Причината е, че компаниите резервират въздушни слотове, но впоследствие могат да се окажат от тях и да не ги платят. Като в същото време при евентуален интерес към съответната дестинация, компаниите си гарантират, че могат да отговорят на него. Всяка година се осъществяват значително по-малък брой полети от заявените. Също както през май са заявени десетки, но ще се осъществят едва няколко, обясняват от бизнеса. Неслучайно тези полети са „планирани“, но не и „платени“. Ситуацията е същата като с планирането на почивка, имате желание да отидете до Малдивите, планирате, представяте си плажовете, но в крайна сметка не ви достигат средства, имате други приоритети, нямате свободно време или нещо друго проваля плановете ви, дадоха за пример от бранша.

Секторът е изключително притеснен от случващото се и независимо дали става въпрос за политически или търговски игри, накрая страната ще загуби милиони, категорични са те. Докато имаше планирани полети службите ни в Русия не издаваха визи, сега започват работа, но пък въздушните курсове са под въпрос, притесняват се от бизнеса. И са категорични, че без постъпки на официално политическо ниво, курортите ни могат да останат без руски туристи това лято и дори собствениците на имоти да не пристигнат и да не оставят пари у нас, както правят всяко лято.


 

Свързани статии
Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Туристи отменят резервации по ски курортите заради липса на сняг Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас 6 милиона семейства са без ток в Украйна Захарова заплаши НАТО с война Очаква се Путин да направо ново важно съобщение днес
Тагове
летище полети русия москва туристи руснаци
Коментари

Още от последните новини