Здравният министър: Държим пандемията на каишка

Здравният министър: Държим пандемията на каишка - E-Burgas.com
Снимка БТА

Опитваме се да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14-дни. През това време ние анализираме всички числа. Не можем да бъдем затворени изцяло още месеци наред, хората имат освен физическо и психическо здраве. Ние трябва да намерим този крехък баланс. Знаем, че вървим по тънък лед. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг, цитиран от frognews.bg

Според него ситуацията с коронавируса у нас засега оставала спокойна. По думите му това дава възможност да се пристъпи към разхлабването на мерките по начин, по който „да не изпуснем ситуацията“.

Той увери, че има увеличение на числата, но няма натиск върху лечебните заведения.

На редовния брифинг на НОЩ отново бе засегната темата за предпазливостта на българите към ваксините. Ангелов не пропусна да критика към онези специалисти, които говорят неща в разрез с медицината.

"Ако ние продължаваме да отстъпваме на медицинското, на клетвата, която сме положи, то не ни чакат добри дни", заяви министърът.

Националният ваксинационен щаб пък предлага да се премине вече към четвърта фаза на имунизиране срещу COVID-19, и именно възрастните хора и тези с хронични заболявания. По думите на председателя на щаба проф. Красимир Гигов на ден се извършват около 5 хиляди ваксинации.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов съобщи, че утре ще пристигнат 57 600 дози от Оксфордската ваксина, а до края на месеца очакваме общо 240 000 дози от ваксините.

„Вече има и предварителни очаквания за количествата ваксини, които ще пристигнат в България през март. Страната ни очаква над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране“, каза още той.

По отношение на руската компания „Спутник V“, Кирилов каза, че продължават консултациите между Европейската агенция за лекарствата и фирмата, която се е ангажирала с нейното представяне през европейските власти. По-конкретна информация се очаква през следващите седмици.

Свързани статии
Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион Удължиха ковид мерките в цялата страна Още осем области връщат ковид мерките Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон От днес маските не са задължителни, а желателни Доц. Кунчев предупреждава за внимателно разпускане на мерките Край на всички ковид ограничения от 1 април Ново разхлабване на COVID мерките у нас Последен ден с по-строги ковид мерки, ето къде трябва да се показва зелен сертификат
Тагове
костадин ангелов щаб брифинг мерки
Коментари

Още от последните новини