Заразените с Омикрон вече са повече от тези с Делта

Заразените с Омикрон вече са повече от тези с Делта - E-Burgas.com

Над 80% от заболелите в София-град са с варианта Омикрон. Този процент за страната е малко над 40. Този вариант малко по-малко взема превес над Делта и вървим в посока да се превърне в доминантен. Това каза д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София в ефира на NOVA.

Клиничните прояви при Омикрон са по-леки, но за сметка на това той е много силно заразен, подчерта той. „53% е по-малка вероятността човек да влезе в болница, ако е заразен с Омикрон. 74% е вероятността да попадне в интензивно отделение, а около 92-93% е вероятността да почине след заразяване с Омикрон. Това обаче важи само за хора преболедували или ваксинирани", допълни д-р Вълков.

По думите му при сегашната вълна се наблюдава засилване на хоспитализациите при деца.

Очаква се появата на първите одобрени и регистрирани противовирусни препарати за лечение на КОВИД-19 - така наречените моноклонални антитела. „Това ще е първият ключ с борбата с вируса. Разбира се разполагаме с оръжие в лицето на ваксините, но тяхната цел е само превантивна. Остава въпросът какво се случва с хората, които са се заразили и са попаднали в болница - трябва да има алтернативен начин на лечение", обясни д-р Вълков. Той допълни, че в началото цената на тези препрати ще бъде доста висока.

Доктор Вълков подчерта, че вече има разработки на ваксини, които са адаптирани към Омикрон. „Друг е въпросът дали имаме нужда от такава адаптирана ваксина. Говорим за държави с висок процент на ваксинация. Ако човек е ваксиниран и има и бустерна доза, имунитетът му е достатъчно напрегнат в следващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на Омикрон варианта", смята инфекционистът.

Свързани статии
Новият омикрон вече е у нас Вече е открит новият вариант на ковид Проф. Генчо Начев: Петата вълна си отива Над 8000 са новозаразените у нас Омикрон вече доминира у нас Омиркон вече преобладава у нас Проф. Аргирова: Делта и Омикрон циркулират едновременно у нас Вирусолог с тежки прогнози: Тепърва ще плащаме цената на ковид Предвиждат увеличение на ковид зоните Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон
Тагове
омикрон
Коментари

Още от последните новини