Проф. Аргирова: Делта и Омикрон циркулират едновременно у нас

Проф. Аргирова: Делта и Омикрон циркулират едновременно у нас - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в сутрешния блок на NOVA. Съветникът на премиера по здравни въпроси заяви, че основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. В него България условно е разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев, обясни проф. Аргирова. Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени хората. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани, каза още проф. Аргирова. По думите й вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци, каза проф. Аргирова. В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват.

Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат.

Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела, обясни проф.  Аргирова. Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира и бустерните дози. Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подхода и да не се правят непрекъснати бустери. Но трябва да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг поход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина, обясни проф. Аргирова.

Относно протеста в сряда срещу зелените сертификати, проф. Аргирова смята, че участниците са били сериозно заплашени от заразяване. 40-50% може би ще се заразят. Как ще го изкарат - не знам. Не е тайна, че между тях има ваксинирани, коментира вирусологът.

Свързани статии
Омикрон вече доминира у нас Отново под 10 хил. нови случая за денонощие 9916 са новите случай на ковид Омиркон вече преобладава у нас Нов анти рекорд: 12 399 заразени за ден у нас Отново надхвърлихме 11 000 новозаразени, лек скок и при хоспитализираните Лекари: След Нова година се чувстваме като опълченци Заразените с Омикрон вече са повече от тези с Делта 9874 са положителните тестове за ковид у нас 8932 са новите случаи на COVID-19 у нас
Тагове
радка аргирова омикрон ковид
Коментари

Още от последните новини