Вирусолог с тежки прогнози: Тепърва ще плащаме цената на ковид

Вирусолог с тежки прогнози: Тепърва ще плащаме цената на ковид - E-Burgas.com

Между 3 до 6 пъти Омикрон превъзхожда Делта. В много страни Омикрон започна да взима превес. Това заяви вирусогологът проф. Радостина Александрова пред NOVA. По думите ѝ Омикрон си проправя път доста активно и амбициозно. 70-80% е защитата на бурстерната доза от новия вариант на коронавируса. Бустерната доза се препоръчва доста активно и това е причината, поради която в САЩ се поставя в по-кратък период, посочи тя.

Проф. Александрова изтъкна, че Омикрон е много бързо разпространяващ се вариант и асимилира много бързо хората, които нямат защита. Факт е, че на фона на заразените ще има много по-голям брой на деца, които са инфектирани и броят на деца, които ще бъдат приети в болница, ще се увеличи, предупреди проф. Александрова. Омикрон засяга много повече брой за единица време и може да инфектира голям брой деца за единица време, предупреди тя.

Проф. Александрова е на мнение, че трябва да бъдат взети всички мерки, за да се предотврати пикът на инфекцията. Ваксината е тази преграда, в която дупчиците са в най-малък размер и най-малко, подчерта тя и добави, че в следващите години ще се плаща цената от COVID-19.

Тя посочи, че това, което трябва да ни запази, е нашата собствена дисциплина. COVID-19 с варианта Омикрон може да се окаже с по-лека клинична картина, но не е доказано. Предстои да се види при нас какъв ще бъде сценарият, но дори да протича по-леко, но в момента трябва да проявим изключително висока доза съзнание, призова проф. Александрова.

Във връзка с комбинацията от грип и вирус, наречена Флурона, Александрова заяви, че комбинацията между грип и вирус не е нещо, което сега се открива. Това, което се знае, е, че два вируса инфектират даден организъм и могат да си помагат. Те обаче се конкурират и никога не се знае накъде ще се тласне еволюцията. Хубаво е да се спазват мерките, за да се спести срещата с който и да е от тях, особено и с двата, изтъкна проф. Александрова.

Проф. Радостина Александрова подчерта, че спазването на мерките е ключа към решаване на проблема с вероятността човек да се срещне и с двата вируса.

Тя добави, че грипът ще се върне, но във вдигащия се ръст на вълната на инфекцията е добре да бъдем разумни.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид омикрон
Коментари

Още от последните новини