Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон

Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон - E-Burgas.com

Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу варианта Омикрон. Промяната е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо Бета и Делта вариантите почти не се наблюдава промяна в ефикасността на имунния отговор. Това заяви в сутрешният блок на БНТ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски". Това е добре за хората, които са преболедували или са ваксинирани срещу коронавируса, допълни проф. Кюркчиев.

По думите му трудно може да се каже какво ще е влиянието на Омикрон върху хората, които не са ваксинирани, защото данните от изследванията са от страни с висок процент на ваксинация, където се наблюдава силно разпространение, но по-леки симптоми.

Проф. Кюркчиев призова да не се сравняват имунитетите от това дали си ваксиниран или си преболедувал коронавируса. Той призова да се фокусира вниманието върху това как се прекарва заболяването, а не какъв е броят на заразените след ваксиниране.

Проф. Кюркчиев добави, че е против маски, локдауни, тъй като се е прекалило. Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка, каза проф. Кюркчиев.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид омикрон имунитет
Коментари