Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон

Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон - E-Burgas.com

Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу варианта Омикрон. Промяната е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо Бета и Делта вариантите почти не се наблюдава промяна в ефикасността на имунния отговор. Това заяви в сутрешният блок на БНТ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски". Това е добре за хората, които са преболедували или са ваксинирани срещу коронавируса, допълни проф. Кюркчиев.

По думите му трудно може да се каже какво ще е влиянието на Омикрон върху хората, които не са ваксинирани, защото данните от изследванията са от страни с висок процент на ваксинация, където се наблюдава силно разпространение, но по-леки симптоми.

Проф. Кюркчиев призова да не се сравняват имунитетите от това дали си ваксиниран или си преболедувал коронавируса. Той призова да се фокусира вниманието върху това как се прекарва заболяването, а не какъв е броят на заразените след ваксиниране.

Проф. Кюркчиев добави, че е против маски, локдауни, тъй като се е прекалило. Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка, каза проф. Кюркчиев.

Свързани статии
НЦЗП: Пикът на лятната ковид вълна ще е през август 866 новозаразени с ковид за денонощие Новозаразените с ковид у нас отново гонят 1000 Продължава да расте броят на новозаразените с ковид 472 са новите случаи на коронавирус, четирима са починали Над 500 са новите случаи на ковид у нас Доц. Кунчев: Ковид се доближава до лек респираторен вирус 113 са новите болни от коронавирус у нас, шестима са починалите Covid-19: Увеличиха се новозаразените 189 са новите ковид случаи
Тагове
ковид омикрон имунитет
Коментари

Още от последните новини