Западът блокира Путин? Над 30 държави го опровергават на срещата в Казан!

Западът блокира Путин? Над 30 държави го опровергават на срещата в Казан! - E-Burgas.com

На срещата на върха на БРИКС в Казан, която се провежда през октомври 2024 г., участват 22-ма лидери и представители на над 30 държави, което показва, че руският президент Владимир Путин не е изолиран на международната сцена, въпреки западните санкции и заповедта за арест от Международния наказателен съд (МНС). Това събитие подчертава, че заповедта на МНС срещу Путин има ограничено приложение, особено сред страните от Глобалния юг, които активно търсят алтернативи на западното влияние.

 

Присъствието на толкова много високопоставени лидери, включително генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, китайският президент Си Дзинпин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, демонстрира, че Русия все още има сериозна дипломатическа подкрепа. Същевременно анализатори, като Хана Ноте от Центъра за неразпространение на оръжия за масово унищожение “Джеймс Мартин”, отбелязват, че войната в Украйна е приета като нова нормалност в глобалната реалност, което още повече засилва идеята за многополюсен свят, противопоставен на западната хегемония.

 

Срещата в Казан служи и за платформа, на която Русия се стреми да укрепи връзките си с нововъзникващите икономики и да предложи алтернативен път на развитие на международните отношения, който е независим от западния ред и санкции. Този подход е ясно видим в усилията на Путин да предложи алтернативни „мирни планове“ за конфликта в Украйна и да укрепи партньорствата с Китай, Индия и други ключови играчи от БРИКС и Глобалния юг.

Коментари

Още от последните новини