Заместникът на Гешев: С МВР спряхме над 200 хил. дози наркотици, предназначени за нашите деца

Заместникът на Гешев: С МВР спряхме над 200 хил. дози наркотици, предназначени за нашите деца - E-Burgas.com

„Дълбоко съм убеден, че безвремието приключи. За съжаление известно време имаше вакуум във взаимодействието с МВР. Този вакуум даде негативни резултати и сега започваме да възстановяваме диалога. Общите усилия дават наистина отличен резултат". Това заяви заместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов на брифинг с вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и с главния секретар на МВР Петър Тодоров, съобщават от държавното обвинение. Изявлението бе по повод представяне на резултатите от съвместните действия на Прокуратурата на Република България и МВР по противодействие на наркотици около училищата.

Междинните резултати показват, че до момента има образувани 470 досъдебни и бързи производства за разпространение на наркотични вещества. По тях има задържани с 24-часови мерки 580 лица. Около училищни заведения са извършени над 3000 проверки, които ще продължат и занапред.

Като пример за доброто сътрудничество между ПРБ и МВР бе дадена специализирана операция, проведена в понеделник в Горна Оряховица и в с. Джулюница, където са открити и иззети 200 кг наркотично вещество - канабис. По случая има образувани две досъдебни производства, задържани са шест лица. „Наркотикът в голямата си част е бил предназначен за разпространение в и около училищата в общините Лясковец, Горна Оряховица и други", обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„За съжаление все повече ученици стават дилъри. Те са не само извършители, те са и жертви на наркобандите. В акцията в Горна Оряховица и в с. Джулюница разпространителят на наркотично вещество е бил 16-годишен ученик в 10 клас. Представете си, това са може би над 200 000 дози наркотици за нашите деца. Това е тъжно и трагично, но аз съм убеден, че благодарение на съвместните ни усилия с колегите от МВР много скоро такива явления няма да има в училищата", посочи Борислав Сарафов.

„Държавата трябва да има проактивен подход. Длъжни сме да осигурим справедливост и спокойствие за гражданите. Очаквайте още новини както по линия на противодействието на наркоразпространението, така и по други линии", допълни директорът на НСлС.

„Краткосрочните ни цели са да изтръгнем българските деца от прегръдката на организираната престъпност по линия на наркоразпространението. Дългосрочната цел е да освободим българските граждани от тази напаст", посочи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Източник: cross.bg

Свързани статии
Контрабандист опита да пренесе 20 кг наркотици през границата (Видео) 21-годишна бургазлийка се надруса и подкара кола, хванаха я край ''Меден рудник'' Започна акция "Бяло" срещу наркодилърите в цялата страна Предрусал молдовец с Ауди, вилня в бургаска автокъща Полицаи в Бургаско с положителни проби за наркотици и алкохол, били от лекарства Готвач на пико от "Меден рудник" бе прекъснат от полицията по време на готвене Спипаха поредния надрусан шофьор в Бургас, ето какво откриха в дома му (Снимки) Задържаха трима турци за пренос на наркотици през границата 42-годишен криминоген от "Меден рудник'' загази здраво Акция на полицията в домовете на бургаски дилъри
Тагове
наркотици
Коментари

Още от последните новини