Зачестяват бракониерските набези в Черно море

Зачестяват бракониерските набези в Черно море - E-Burgas.com

Близо 3 километра бракониерски мрежи са извадили от морето край Варна само за месец служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Мрежите са за улов на калкан. Освен незаконния риболов на деликатесната риба, най-честото нарушение в момента е уловът с драгиращи средства на бялата пясъчна мида.

До днес стопанският улов на калкан в Черно море беше забранен, тъй като рибата беше в размножителния си период. Деликатесната риба е една от може би най-предпочитаните от бракониерите заради високата ѝ цена - над 30 лв. на килограм, а в чужбина тя дори се изкупува много по-скъпо. Срещу бракониерските набези се борят инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Д-р Николай Георгиев, който е началник на сектор "Рибарство и контрол"- Варна към ИАРА, обясни в "Денят започва", че калканът е квотирана риба, т.е., тя е под особен надзор на ЕС и ЕК, като тонажът, който България има за тази година, е 70 тона. Той напомни, че през 2019 година квотата е била 57 тона. Следователно квотата от калкан се увеличава, което значи, че популацията на тази риба във водите на Черно море постепенно се увеличава.

В периода на забраната на територията на сектор "Рибарство и контрол" във Варна имаме извадени около 3 километра бракониерски мрежи за калкан. Бракониерите са изключително иновативни. Откриването на техните мрежи започва да става изключително трудно, разказа д-р Георгиев.

Мрежите, които пускат, са на около 20-25 метра дълбочина и единственият начин, с който инспекторите могат да ги открият, е със сонар или с тралене - със спускане с дебело въже на голяма метална кука. А бракониерите ги пускат и за да знаят къде са, си отбелязват джипиес координати.

Проблем има и с ваденето на бялата пясъчна мида.

Има рибари, които имат разрешение да я ловят, но то е с водолазна екипировка. Има и такива, които са недобросъвестни и този улов на бяла мида го правят със средства, които се наричат драги - драгиращи дъното на морето средства, допълни още д-р Георгиев.

Рибата, конфискувана от бракониери, се дарява на социални домове или болници, но задължително трябва от Агенцията по безопасност на храните да я окачествят. Ако това не се случи, тя се дарява на зоопарк или се насочва към екарисаж за унищожение.

Санкциите са различни. За бракониер на бяла мида тя е 4000 лв. Ако се лови с хрилни мрежи без разрешително за стопански риболов е от 1500 до 3000 лв. За риболов без любителски билет в язовирите и реките е между 100 и 300 лв.

Свързани статии
Продължават проверките на ИАРА в региона Нови нарушения откриха инспекторите на ИАРА при проверки в страната Откриха незаконни трофеи и дърва за огрев при акция в Приморско (Снимки) ИАРА с нов удар по бургаските бракониери, унищожиха 600 м мрежи на Мандра ИАРА със засилени проверки в цялата страна (Снимки) Инспектори на ИАРА осъществиха 1084 проверки в навечерието на Никулден Изпълнителният директор на ИАРА и учени от Института по рибни ресурси обсъдиха резултатите от проведени изследвания Инспектори на ИАРА извършиха проверки на Поморийското езеро и язовир Цонево (Снимки) 2000 метра мрежи бяха извадени от язовир Мандра Бургаско сдружение и ИАРА зарибиха Вая с шаран, толстолоб и каракуда
Тагове
бракониери мрежи иара
Коментари

Още от последните новини