България е единствената държава без алгоритъм за спешната помощ

България е единствената държава без алгоритъм за спешната помощ - E-Burgas.com

Проблемите са много, но основният е липса на правила. Ние сме единствената държава, в която няма разписан алгоритъм за Спешната помощ. Това каза д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация по повод случая с починалата във Враца жена. „В България няма разписани правила и алгоритми почти за нищо. В Спешните центрове няма разписани правила, как познаваш дали един пациент е в спешно състояние или не. Правила за триаж няма“, обясни той пред NOVA.

По думите му на Запад една сестра знае какво трябва да направи, но у нас знанията им не се осъвременяват. Според него тези правила трябва да се напишат от експерти и те да се наложат в Спешната помощ.

„Вина може да се търси и за съжаление виновникът няма да бъде наказан. Този случай ще отшуми, както много други и ще го забравим. Виновна е държавата, виновно е Министерство на здравеопазването“, е мнението на Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб“. Тя също смята, че това, което липсва, са триажни протоколи и триажна сестра на регистратурата в лечебните заведения.

„Трябва да имам обучена сестра за определяне на спешността, да му премери кръвното налягане и това да се случи веднага. Тя е нужно да следва протокол и алгоритъм, да задава определени въпроси, да види дали е спешен и неотложен, дали е код зелено, код червено или оранжево, чак след това да се мисли за регистрация и COVID тест. Министерство на здравеопазването не ги е внедрило триажните протоколи, има ги от 2017 година“, заяви още Георгиева.

Според нея е нужно събиране на спешен експертен съвет от Министерството на здравеопазването, който да се занимае с триажните протоколи.

Според Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, ако винаги се съсредоточаваме върху конкретната вина на даден служител, няма да решим системния проблем, който съществува в лечебните заведения и в здравеопазването.

„Няма причина регистрацията на един пациент да предхожда медицинските действия, когато има опасност за живота, регистрацията не бива да е на първо място“, отбеляза тя. Според нея прокуратурата може да установи, че е приченена смърт по непредпазливост, наказанията за това включват и лишаване от свобода. Възможно е да се открият и пропуски в медицинския стандарт в спешното отделение, от което да последват санкции.

Свързани статии
По-бърза връзка между Спешна помощ и болниците Медици от спешна помощ в няколко града излизат на протест Медици от Спешна помощ искат връщане на мерките Спешна помощ ще прави бързи тестове за COVID-19 още в линейката За какви абсурди звъним на 112? Да плачем ли, да се смеем ли...
Тагове
спешна помощ
Коментари

Още от последните новини