Правосъдното министерство внася искането за главата до Гешев до дни

Правосъдното министерство внася искането за главата до Гешев до дни - E-Burgas.com

Очаквам ВСС да изпълни задълженията си и да вземе законосъобразно и морално решение след внасяне на искането за освобождаване на Иван Гешев. Мандатът им изтича в края на годината и не мисля, че има трети вариант, ако те решат да не стартират процедурата за предсрочното прекратяване на мандната на главния прокурор. Искането ще бъде внесено от правосъдното министерство в най-скоро време. Това заяви пред NOVA зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев. 

Коментарът му идва ден след като Конституционният съд се произнесе и заяви - правосъдният министър има право да иска от Висшия съдебен съвет да стартира процедура за предсрочното прекратяване на мандата на обвинител №1. Дотук се стигна, след като в края на миналата година подобно искане направи служебния министър проф. Янаки Стоилов, но кадровиците във ВСС го отхвърлиха. 

"В правосъдното министерство има данни за някои от хипотезите в Конституцията, които обуславят предсрочното освобождаване на главния прокурор и не мисля, че трябва да чакаме", обясни Ганчев.

Той обаче отказа да отговори кога точно правосъдният министър ще внесе искането си до ВСС. Не е ясно дали това ще се случи след няколко месеца, или дни. 

Днес на разпит в прокуратурата отиват премиера Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова. Двамата бяха привикани заради срещата им с обвинител №1 преди няколко дни, на която Петков е заговорил за списък с имена на хора, отговорни за корупцията в страната. 

Според зам.-правосъдният министър не са изнесени нови факти, които да предполагат разпита на Петков и Бориславова.

"Отвлича се вниманието от онези теми, които знаем. Като гражданин съм радостен, че едно такова изказване на премиера изглежда провокира прокуратурата да работи. Ако това е начина, да им дадем възможност да работят. Надявам се разпитите на Петков и Бориславова да са перспективни", коментира още Ганчев.

Свързани статии
Гешев: Службите бързо да разсеят съмненията за участието на страната ни във взрива на Кримския мост ВСС не освободи Иван Гешев от поста му ВСС ще разгледа предложенията за предсрочно освобождаване на Гешев ВСС откри втора процедура за освобождаване на Гешев Гласуват предсрочното освобождаване на Гешев ВСС заседава по освобождаването на Гешев ВСС решава съдбата на Гешев на 10 март Прокуратурата изпратила искания до МВР заради списъка с 19-те лица на премиера Министър Йорданова ще иска главата на Иван Гешев Конституционният съд реши: Правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор
Тагове
гешев
Коментари