Всеки втори българин кара 20-годишна бричка

Всеки втори българин кара 20-годишна бричка  - E-Burgas.com

Едва 4% от 4-те милиона автомобила у нас са на възраст до 5 г., докато почти всеки втори е на около и над 20 г.

Най-често автомобилите втора ръка идват от Германия или Италия. Ако карате такъв, е твърде вероятно неговият километраж да е „превъртян" т.е. манипулиран.

Това се прави от недобросъвестни търговци по веригата с цел вдигане на цената - у нас нерядко с до 30%, в Германия пък - средно с 3400 евро. Според статистиката една трета от колите са „пренавити". Това означава, че потребителите са ощетени с милиарди, допълва бТВ.

В същото време по улиците се движат возила с почти изчерпан ресурс, които са потенциално опасни, но водачите просто няма как да знаят това, ако не разполагат с достатъчно познания (или добър монтьор).

Вече има предложение за законови промени, които ще криминализират тези измами, но в момента за обикновения купувач е почти невъзможно да знае с какво точно си тръгва от автокъщата.

Да се проследят километрите на една вносна кола се оказва се трудна задача. В същото време само за секунди може да стигне до хора, които манипулират километражите.
„Пуснах си колата за продажба, но е на 230 000 километра никой се не обаждаше. Пуснах я на 180 000 с идеята, че в Карлово ще превъртя километража, но имах работа и не стана. Сега обаче ми се обаждат за оглед довечера и ситуацията е конфузна: в обявата е 180 000, на километража - 230 000. Ако знае някой - къде да го врътнем пустия километраж?", съвсем спокойно пита продавач в онлайн форум.

Коментари

Още от последните новини