Връщане на времето – как часовниците влияят на нашия живот

Връщане на времето – как часовниците влияят на нашия живот - E-Burgas.com

 

 

Есен. Листата се оцветяват в златисто, дните стават по-къси, и точно когато започваме да се адаптираме към по-студените сутрини, идва моментът да върнем часовниците с един час назад. Връщането на времето през есента е ритуал, който съществува в много държави по света. Но защо го правим и как това малко изменение влияе на живота ни?

 

Как започна всичко?

 

Концепцията за смяна на времето не е нова. Всъщност, тя е предложена още през 18-ти век от американския учен и държавник Бенджамин Франклин, който изчислява, че промяната на времето може да доведе до икономии от свещи. Въпреки това, смяната на времето не се прилага на практика до Първата световна война, когато Германия става първата страна, която въвежда лятното часово време с цел да пести енергия за военни нужди.

 

С годините все повече страни започват да приемат тази практика, която продължава да бъде част от ежедневието на милиони хора и днес.

 

Как връщането на времето влияе на организма?

 

На пръв поглед връщането на времето изглежда като бонус – още един час сън! Но промяната на биологичния ни часовник дори и с един час може да има различни ефекти върху тялото. Циркадният ритъм, който регулира цикъла на сън и бодърстване, е чувствителен към светлина и времеви промени. Когато изведнъж добавим или отнемем един час, това може да доведе до краткосрочно объркване и умора.

 

Някои изследвания сочат, че смяната на времето може да увеличи риска от сърдечни проблеми, както и от автомобилни катастрофи поради понижена концентрация. Все пак, връщането на времето през есента обикновено е по-лесно за тялото, отколкото преместването напред през пролетта, когато губим един час.

 

Плюсове и минуси на промяната на времето

 

Плюсове:

 

    •    Повече светлина сутрин: Връщането на времето означава, че сутрините стават по-светли, което е плюс за ранобудните хора и за тези, които тръгват на работа или училище по-рано.

    •    По-ефективно използване на дневната светлина: Тази практика първоначално е въведена с цел пестене на енергия. Въпреки че днес това е по-малко осезаемо поради модерните технологии, в определени части на света все още се счита за предимство.

 

Минуси:

 

    •    Нарушаване на съня: Дори връщането на времето може да доведе до разстройства на съня и чувство на умора, докато тялото се адаптира към промяната.

    •    Увеличен риск от здравословни проблеми: Изследванията показват, че промените във времето, макар и малки, могат да увеличат риска от сърдечно-съдови инциденти и дори депресия, особено при по-чувствителни хора.

 

Бъдещето на смяната на времето

 

Въпреки дългата история на смяната на времето, все повече страни и региони обмислят премахването на тази практика. В Европейския съюз например има сериозни дискусии за прекратяването на лятното часово време. Много хора твърдят, че в днешно време икономическите ползи от промяната са минимални, докато неудобствата за здравето и ежедневието са значителни.

 

Независимо от бъдещето на този механизъм, връщането на времето през есента винаги ще носи със себе си чувство на леко объркване, но и радост от допълнителния час сън. И докато есенните сутрини ни посрещат с малко повече светлина, нека си припомним, че времето е нещо, което не можем да върнем назад… освен, когато дойде октомври!

 

Връщането на времето през есента обикновено се случва в последната неделя на октомври. В България и по-голямата част от Европа, това означава, че часовниците се връщат с един час назад в нощта на последната събота срещу неделя на октомври. За 2024 година, това ще се случи в нощта на 26 срещу 27 октомври. В 4:00 часа сутринта часовниците ще бъдат върнати на 3:00 часа. Това ни дава един допълнителен час сън, което е малък бонус преди зимата!

Коментари

Още от последните новини