Внуците на Панчо Владигров ще радват бургазлии с музката си на Флората

Внуците на Панчо Владигров ще радват бургазлии с музката си на Флората - E-Burgas.com

Изложба, филм, два концерта /джаз и класически/, посветени на бележития музикант и общественик очакват ценителите на изкуството на 16 и 19 август

Внуците на големия български класик Панчо Владигеров, които от години са част от културния живот на Виена – Екатерина, Александър и Константин Владигерови, ще гостуват в Бургас,  идния четвъртък /19 август/. Тогава, от 20.00 часа, в Експо център "Флора", ще започне кино-музикалната вечер, посветена на знаменития музикант, диригент, композитор и общественик Панчо Владигеров. За първи път пред бургаската публика ще бъде представен биографичният филм „Петолиние на паметта”, посветен на музикалната фамилия Владигерови, на режисьора Марио Кръстев. В лентата Екатерина, Александър и Константин Владигерови, както и по-големият им брат Панчо Владигеров – внук, разказват за живота и творчеството на баща си Александър Владигеров и на световноизвестния си дядо.

Веднага след това забележителното Трио Владигерови ще представи нов поглед към композициите на големия български музикант и общественик, както и творби от своя баща Александър Владигеров. Това ще се случи под открито небе в арт градината на Флората. В програмата са включени също и техни собствени аранжименти и преработки върху южноамерикански джаз пиеси с латино и карибски ритми. Техните проекти са популярни по цял свят, но българската публика винаги е най-желаната от тях. Събитието е с вход, цената на билета е 10 лева.

Екатерина Владигерова - пиано

Александър Владигеров - тромпет, флюгелхорн

Константин Владигеров - пиано, кларинет

Екатерина, Александър и Константин са родени в София в семейството на Александър П. Владигеров (1933-1993) и на Величка Чобанова - Владигерова.

Първите си стъпки в музиката правят под въздействието на артистичния дух в този дом.

Екатерина се дипломира в ДМА „П.Владигеров“ в София и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена със специалностите пиано, хорово дирижиране и камерна музика. Изпълнител е на многобройни солови концерти и камерно-музикални проекти.

Близнаците Александър и Константин са възпитаници на джазовия департамент към Консерваторията във Виена.

През последните десет години братя Владигерови издават пет албума със собствени композиции: "Влюбеният скитник" (2007г.), „За големите и малки неща" (2011г.), "Мечтаейки за мечтите" (2014 г.), "Посветени звуци" (2014г.) и "The Rag Waltz Time“ (2017г.), в които с виртуозна лекота и богата фантазия заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк.

В момента работят върху новия си албум „Magie “, инспириран от поезията на Райнер Мария Рилке.

19 интересни табла за живота на великия български композитор Панчо Владигеров ще застанат пред погледите на бургазлии и гости в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”. Експозицията е озаглавена „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на XX век. Посоки, връзки, отражения” и ще бъде открита на 16 август с вернисаж от 17.00 до 18.30 часа. След като се докосне до мигове от живота и творческата работа на големия композитор и педагог, публиката ще има възможност да се потопи в музикалната вселена на Маестрото. Концертната програма с негови творби ще бъде представена от 19.00 часа същата вечер в зала „Петя Дубарова” на Културния център от музикантите Милена Вълева - цигулка и Александър Колев - пиано. Входът е свободен. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас.

* Показаните в изложбата свидетелства и архивни материали от фонда на къща музей „Панчо Владигеров” – София, като снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и лична кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров, са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото ярко присъствие в европейската музикална култура на XX век. Идейната концепция е на Надя Сотирова, д-р Александър Лиалиос, Вероника Петрова, художествена концепция и дизайн на д-р Стоян Бунджулов.

Свързани статии
До Бъдни вечер всяка вечер ще има концерти в Бургас Ето кой ще е на Никулденския концерт в Бургас Любима бургаска група подарява три безплатни концерта на меломаните Бертен Д‘Оландер и Никола Листокуа с първи концерт в Бургас Обособяване на паркинг зона и извънредни нощни линии на "Бургасбус" за TEEN BOOM FEST Организират благотворителен концерт в подкрепа на малкия Илиян в Черноморец Нина Николина представя за първи път новите си песни на концерт в Бургас Кметът посрещна Янка Рупкина в Бургас Джаз величия с концерт в Бургас в края на април "Горещ пясък" радват бургазлии с безплатен концерт тази вечер
Тагове
концерт
Коментари

Още от последните новини