Вижте скандалната истина за КТБ!

Вижте скандалната истина за КТБ! - E-Burgas.com
mistur Ikonomika

Истината за КТБ – най-голямата банкова афера трябва да се разкрие, за да се видят лицата на олигарсите и техните лакеи.

Раждането, възходът и падението на гиганта КТБ

Формулата за успеха на КТБ и Цветан Василев е хазартна:

Държавни пари – Придобиване на активи – Кредитиране на свързани компании – Изграждане на имидж – Високи лихви!

КТБ е най-голямата олигархична империя, създавана в България от 89-та година насам. Тя е по-голяма от империята“Мултигруп“ създадена по времето на Беров, многократно по-голяма от „Орион“ при премиера Жан Виденов и от „Олимп“ при управлението на Иван Костов. Създадена е при управлението на Симеон Сакскобургготски и след всяко друго управление, дялът на държавните пари вложени в КТБ расте с невероятно темпо. (вижте по-долу таблицата) Липсата на правила за недопускане депозирането на държавните пари да става предимно в една и съща, фаворизирана банка, се е подценявало от всички български правителства. Така частната КТБ се превръща в „държавна“ банка и  притегателен център, от който държавни чиновници и политици започват да черпат апетитни облаги.Vinovnicite Липсата на контрол от страна БНБ и на нейната специализирана служба за „Банков надзор“, също съдействат за бързото разрастване на КТБ и засилване на ролята и като фактор за бързо забогатяване. И затова девизът на банката е „Клиентите са ни скъпи“. На снимката ръководството на БНБ начело с управителя Иван Искров. Ако имаше контрол вероятно щеше да се разкрие, че огромна част от привлечените държавни средства в КТБ отиват за финансиране на сделки на мажоритарния й собственик Цветан Василев, което става предимно чрез силно рискови инвестиции. През целият период на изграждането на КТБ, БНБ и държавата като принципал не са осъществявали ефективен контрол, или са си затваряли очите.

Хазартната игра на Цветан Василев крие сериозни опасности

СИЛНО РИСКОВИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА В ОСНОВАТА НА РАЗРАСТВАНЕТО НА КТБ, НО НИКОЙ ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ НЕ ВИЖДА, ЧЕ БАНКАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В КОЛОС НА ПЯСЪЧНА ОСНОВА.  Много точно икономическите анализатори на в. „Капитал“ са определили ситуацията в КТБ като: „ако струпването на публични средства в КТБ е цъкало като бомба със закъснител, през последните две години за нея като заложници са закачени и хиляди обикновени вложители“. Заможни или обикновени, те са били подмамени от ненормално високите лихви.

КТБ е най-бързо растящата, но и банката с най- много загадки.

Само за 2012 г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата ни система. За последните четири години банката се е утроила. Свързани с Цветан Василев компании изникват почти след всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка. А финансирането им, под една или друга форма идва от същата банка – КТБ. Това, което БНБ не вижда, а то основателно поражда съмнения е недопустимата концентрация на кредити към свързани компании и лица – показател, който по закона за сигурността на вложителите трябва да се контролира от държавата.

Задлъжняла ли е КТБ – банката на Цветан Василев?

По данни  на „Капитал“ към края на 2011 г. над 1 млрд. от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани с банката лица. Това е една четвърт от активите и над една трета от кредитите на банката към онзи момент. Сумата не включва някои големи сделки като приватизацията на „Булгартабак холдинг“, БТК, „Техномаркет“ и др. Не са включени и дадените банкови гаранции. От 107 свързани с КТБ компании задължения към банката имат 51, а още 17 са със „задължения към финансови институции“,  които също са свързани с банката.  По закон, кредитите към свързани лица не бива да надхвърлят 1/4 от собствения капитал на банката. В случая с КТБ, която към края на 2011 г. е с капитал от около 360 млн. лв., това означава, че ограничението е надхвърлено над 10 пъти. Няма публични данни как този процес се е развил през 2012 г., но въпреки нарасналия капитал на КТБ до 450 млн. лв., картината едва ли е променена значително. Към края на юни по данни на самата банка тя е силно зависима от големите си клиенти. Половината кредити се дължат от 30-те най-големи кредитополучатели, а 20-те най-големи вложители имат да вземат над 1 млрд. лева, или една трета от депозитите. „Банков надзор“ обаче не вижда проблем. Освен свързаността на кредитополучателите с мажоритарния собственик Цветан Василев, КТБ отчита подозрително високо качество на кредитите си. Докато средно в банковата система в резултат на кризата лошите и преструктурирани кредити са около една четвърт от всички, а само лошите – близо 17%, КТБ декларира едва 4%. Също направените от КТБ обезценки за несъбираеми заеми са под 1% от целия й кредитен портфейл при 7% средно за банковата система и до 20%, за някои по консервативни оценки. КТБ съзнателно трупа счетоводни печалби, които вкарва в собствения си капитал и това й позволява да увеличава кредитирането.

Триковете на Цветан Василев за издигането на КТБ и неговото бързо забогатяване.

IgrachutЕдин от често използваните банкови трикове е, когато един кредит се води действащ, макар реално да не  е обслужван. Играта е лесна, ако се кредитира свързана компания. Ако една компания не може да обслужва заема си, банката отпуска друг на формално несвързано дружество, то на свой ред дава заем на първото; в резултат банката има един редовно погасен и един новоотпуснат заем и никакви лоши длъжници – ето тука е трикът! Друг вариант е, когато банката прехвърля лошото си вземане чрез цесия на привидно несвързана компания, която самата тя е кредитирала. Такава стратегия приложи КТБ при изпадналия в несъстоятелност стъкларски завод „Рубин“, като вземания за по 22 млн. лв. бяха прехвърлени по номинал на „Карне-М“ и „Евробилд проект“ и още 5 млн. лв. на „КИК-Дизайн“ – дружества, финансирани от самата банка. При мащабния ръст на активите на КТБ, налага и се да вдига капитала, за да отговаря на изискванията за адекватност. През миналите две години на два пъти мажоритарния собственик „Бромак“ направи това с подчинен срочен дълг – първо 20 млн. евро, а после още 9 млн. евро. Планира се и реално увеличение чрез емисия акции за 94 млн. лв. За целта мажоритарният собственик трябва да разполага със собствени средства с доказан произход. И тук обаче има няколко трика за превръщане на кредити в капитал. Например през последните години дялът на „Бромак“ в капитала на КТБ падна от 60% на малко над 50%. Тези близо 10% от акциите, които според борсовите котировки на банката се оценяват на 40-60 млн. лв., бяха прехвърлени в кредитирани от банката свързани компании като „Юлита 2002?, „Си ди мениджмънт“, „Корект фарм“, „Ареском“, „Дивал 59?, „Булит 2007?, „Принт инвест 1?, „Транстрейдинг“ и др. Така реално кредитите на КТБ се озовават в „Бромак“ като приход от продажба на акции и той може да я ползва за увеличение на капитала. По аналогичен начин и с борсови сделки с други близки компании „Бромак“ също успява да извлече печалба. Например в края на октомври 2012 г. компанията на Цветан Василев придоби пакет от 8.24%, или 607 хил. акции на „Булгартабак холдинг“ (от финансирани от самата банка компании като „Никкомерс 01? и „Принт инвест 1?) при цена 61 лв., които само два дена по-късно продава по 75 лв. за акция, от което реализира печалба от 8.5 млн. лв. При такава сделка става прехвърляне на средства в „Бромак“, при това те са с доказан произход – печалба от борсови операции.

Цветан Василев вече е на върха на пирамидата.

Цветан Василев и КТБ се радват на голяма популярност, особено след получаване на наградата Банкер № 1 на годината и определянето му от списание „Форбс“ като най-влиятелният българин за 2013 година, изпреварвайки и Доган.Troynata koalicia Още от време на „тройната коалиция“, 2005 – 2008 г. успехите на КТБ до голяма степен се дължат на съдействието, което Цветан Василев получава от лидера на ДПС Ахмед Доган. Опитният и хитър политик Доган вижда възможност партията му и той лично да се включат в преуспяващата банка КТБ. Тогава ДПС начело с Доган заема много важни постове в коалиционното правителство на Станишев – едно вицепремиерско място, министерствата на земеделието и горите и на извънредните ситуации – където Доган назначава като заместник министър Делян Пеевски. Доган устройва също така много свои хора на служби, свързани с получаването и разпределянето на европейските фондове. Така лидерът на ДПС създава голям „кръгът от фирми“ под негов контрол, а всички те стават клиенти на КТБ. Доган обаче прави най-големият удар когато с негово съдействие Държавният инвестиционен фонд на Оман придобива 30% от акциите на КТБ. По непотвърдени данни сделката е на стойност 5 млрд. долара. В Аман лихварството е забранено със Закон, поради което и те са съблазнени от високите лихви, които им дава КТБ. Така Доган става силно съпричастен към банката и много близък с Цветан Василев, навлизайки и в тайните на неговите банкови игри.Irena Krusteva1 Активното сътрудничество на Пеевски и майка му Ирена с КТБ започва още от времето, когато по настояване на Доган, с кредити от банката на Василев те започват масово да изкупуват български медии и по този начин монополизират медийния пазар. Чрез активна медийна пропаганда те оказват силно обществено влияние в полза на Василев и КТБ.  Справят се блестящо с организирането и използването на медийната империя. Журналистите вече наричат Ирена Кръстева „медийната императрица“.

Пеевски поема ролята на Ахмед Доган в КТБ.

По настояване на Доган, Пеевски се включва активно в банковата дейност на КТБ, включително и в игрите на Василев. Той показва качества на енергичен и делови млад мъж с комбинативен ум, умения за усвояване и хазартен нюх. Насърчаван от Доган, Пеенски взима кредити от КТБ и започва самостоятелен бизнес – придобива апетитни активи, главно фирми в строителния бизнес, като действа и с подставени лица. Така набира сериозен опит, затова е предложен от Доган да оглави ДАНС, като са създадени необходимите за това предпоставки. Пеевски вече се чувства силен и става по – дързък, алчен и самонадеян. Открито предявява претенциите си към Василев за „разпределение на баницата“ по равно. Така започват първите противоречия, които прерастват в раздор, за да стигнат накрая до обявяване на открита война. Предимствата са на страната на Пеевски, защото с него е Доган, най-силният човек в България и ДПС – фактически управляващата политическа партия в коалицията.provokaciata na Peevski Пеевски включва огромната си медийна машина, която обвинява Цветан Василев, че източва КТБ. После нарежда на всички фирми, които той контролира да изтеглят парите си от КТБ. Не без участието на Доган, изплашени от пропагандата на Пеевски, много от големите държавни фирми също изтеглят парите си от КТБ, дни преди да бъде затворена. Тук можем да споменем и нареждането на м-р Стойнев НЕК и други държавни енергийни предприятия да изтеглят също парите си от КТБ, а става въпрос за много милиони. Послушната на Доган Прокуратура се „юрва“ да работи по сигнала на самия Пеевски, че Цветан Василв се готви да го убие. А също така и по случая дигнал голям шум, че с чували Василев е изнесал от КТБ над 200 милиона лева. После всичко това се оказва „кьор фишек“, но никой не смее да упрекне Пеевски.

Падението на КТБ и на олигарха Цветан Василев

Дали опита на Цветан Василев да създаде собствена партия чрез Бареков, в която вложи над 12 млн.лв. и вероятно целеше да неутрализира Атака, или кавгата му с Пеевски по повод участието им в строителството на газопровода „Южен Поток“, да са причините за тяхната раздяла, е малко вероятно. Има една друга, изключително важна причина – необслужване на големи кредити от Пеевски и свързаните с него фирми. Очевидно, КТБ е имала проблеми с платежоспособността си, поради многото раздадени и необезпечени кредити.krayat na banka KTB Войната, която повежда Пеевски и крахът на КТБ най-вероятно са дело на мозъчния тръст около Доган. За тях фалита на банката означава заличаване на многото кредити на Пеевски и фирмите, които контролира, както и възможност да изкупят на безценица активите на Василев и КТБ. А БИЗНЕС ИМПЕРИЯТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ Е ОГРОМНА И ИМА МНОГО АПЕТИТНИ И ГОЛЕМИ ХАПКИ! Убедете се сами от таблицата. Но очевидно олигарсите от „сараите“ пропускат нещо много важно. В КТБ освен държавни и частни кредити и влогове, там са и милиардите на Оман, а те няма да преглътнат лесно чашата със „студена вода“, която олигарсите около КТБ им предлагат да изпият. И вече има сериозниш заплахи за кървави разправи, поради което мажоритартият собственик на КТБ Цветан Василев спешно се скри във Виена и още стои там. За по-точна преценка, предлагаме на читателите много таблици. Възможцно е да има изменения, но те са несъществени. Прилагаме таблиците на „Капитал“ и БНБ, в потвърждение на нашите изводи. Използвали сме също и много други материали основно от в.“Капитал“, за което им благодарим. Ние имаме една и съща цел – да помогнем, за разкриване истината за КТБ, Цветан Василев, Доган, Пеевски и другите олигарси около КТБ и да се покажат коварните им игри, които може да струват много на вложителите.  Imperiata na Vasislev       

 

Източник: Разузнаване.ком

Коментари

Още от последните новини