Възрастни бургазлии ще се преглждат безплатно за глаукома

Възрастни бургазлии ще се преглждат безплатно за глаукома - E-Burgas.com

Община Бургас организира безплатни профилактични прегледи за възрастните хора за симптоми на очното заболяване глаукома. Новата профилактична кампания на общинската администрация е посветена на Световния ден на зрението – 13-ти октомври.

Безплатните талони вече са предоставени на пенсионерските организации и са разпределени между членовете на техните клубове.

С такъв талон и с предварително запазен час в ДКЦ I, ДКЦ II или МЦ I, възрастните хора ще получават диагностика, а при необходимост ще им бъде назначавано и лечение. Кампанията е активна до 29.10.2021 г.

Болестта глаукома е широко разпространена. Протича коварно, без симптоми и без болки и затова я наричат "тихият крадец на светлина". В началото на хроничното заболяване функциите на очите остават запазени. Болният не забелязва промените, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. Увреждането се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато долови загуба в зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий.

Профилактичният преглед е важен, защото офталмологът може да улови дефектите в периферното зрение, които пациентът пропуска.

Инициативата е по общинската програма „Активни пенсионери“ и е насочена към хората в пенсионерските организации на територията на община Бургас.

Свързани статии
Асен Василев: Извадихме от бедност над 1 милион пенсионери Над 200 жители и гости на Несебър се възползваха от безплатни прегледи на кожата Започна ваксинирането на бургаски пенсионери по домовете Бургаските пенсионери отново ще могат да кандидатсват за финансиране на културна дейност Добавките от 50 лв. няма да се вземат под внимание за помощта от 120 лв. Дават по 120 лв. на почти 400 хиляди пенсионери дни преди вота Община Бургас: Затваряме пенсионерските клубове до второ нареждане Обсъждат допълнителни мерки за опазване на възрастните хора от Covid-19 От понеделник в Бургас подготвят пощенските клонове за пенсиите Пенсиите и великденските добавки ще се изплащат от 7 до 23 април
Тагове
пенсионери прегледи
Коментари

Още от последните новини