Възрастни бургазлии ще се преглждат безплатно за глаукома

Възрастни бургазлии ще се преглждат безплатно за глаукома - E-Burgas.com

Община Бургас организира безплатни профилактични прегледи за възрастните хора за симптоми на очното заболяване глаукома. Новата профилактична кампания на общинската администрация е посветена на Световния ден на зрението – 13-ти октомври.

Безплатните талони вече са предоставени на пенсионерските организации и са разпределени между членовете на техните клубове.

С такъв талон и с предварително запазен час в ДКЦ I, ДКЦ II или МЦ I, възрастните хора ще получават диагностика, а при необходимост ще им бъде назначавано и лечение. Кампанията е активна до 29.10.2021 г.

Болестта глаукома е широко разпространена. Протича коварно, без симптоми и без болки и затова я наричат "тихият крадец на светлина". В началото на хроничното заболяване функциите на очите остават запазени. Болният не забелязва промените, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. Увреждането се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато долови загуба в зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий.

Профилактичният преглед е важен, защото офталмологът може да улови дефектите в периферното зрение, които пациентът пропуска.

Инициативата е по общинската програма „Активни пенсионери“ и е насочена към хората в пенсионерските организации на територията на община Бургас.

Свързани статии
МБАЛ "Бургасмед" с безплатни профилактични прегледи за деца всеки вторник Съюзът на бургаските пенсионери изпраща с празник 2022 (Снимки) Четири дни безплатни прегледи в МБАЛ-Поморие Извършиха безплатни очни прегледи на поморийските първокласници Бележит пулмолог ще преглежда безплатно в Поморие Безплатни кардиологични и ревматологични прегледи в Поморие В Бургас започва нова профилактична програма за стоматологични прегледи на първолаците Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма „Бургасмед“ с безплатни профилактични прегледи за ученици 40 пенсионерски клубове получиха финансиране по програма на общината
Тагове
пенсионери прегледи
Коментари

Още от последните новини