Василев към опозицията: Вашата икономическа философия е „Да го ду**т бедните”

Василев към опозицията: Вашата икономическа философия е „Да го ду**т бедните” - E-Burgas.com

„От вас чувам популистки лозунги и икономическа философия „Да го ду**т бедните”. Това заяви вицепремиерът и финансови министър Асен Василев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на вота на недоверие.

Преди това той определи мотивите на опозицията като „нескопосани”. „Колеги, трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика”, каза Василев.

В защита на правителството Асен Василев каза, че бюджетният дефицит е един от най-ниските в ЕС тази година, износът расте. „Ако премахнем ефектът на инфлацията, расте с 20%. Общият ръст на износа към страни извън ЕС е 27,5%”, каза Василев.

Вицепремиерът заяви, че са заварили дълг от 31,218 милиарда лева, а сега е около е бил 30,462 милиарда. „Ако дългът е заробващ, вие сте заробили държавата”, каза Василев. Според него обаче дългът е нисък, сравнено с други страни в Европа. Василев даде за пример дори Германия.

Вицепремиерът заяви още, че инвестициите са по-високи.

„Последните 12 години чуждите инвестиции са били в пъти по-малко от чуждите инвестиции през първото тримесечие на тази година”, каза Василев.

Той продължи, че държавата се е справила със спирането на газа, с въпроса със зърното, а инфлацията се е задържала по-ниска от средната Европа.

„Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, инфлацията е 3,5% по-ниска от средната за Европа”, каза Василев. „Инфлацията е общоевропейски проблем и световен. Имаше събиране на ЕЦБ извънредно, за да се вземат мерки. Инфлацията може да бъде намалена с вдигане на лихвените проценти. Политически удобно е да се говорят глупости, но ако искаме истински дебат за това как по-добре може да се управлява кризата, ние сме отворени”, каза Василев.

„Политиката, която провеждахте последните 12 години, беше насочена към това богатите да стават по-богати, а бедните да си останат бедни. Политиката на настоящето правителство е да се подпомогнат бедните, да се инвестира в образование, здравеопазване и инфраструктура, така че всички в България да се ползват и от еврофондовете, и от данъците. А не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета”, каза още вицепремиерът.

Коментари

Още от последните новини