В Созопол актуализираха възможностите за паркиране летния сезон, вижте ги

В Созопол актуализираха възможностите за паркиране летния сезон, вижте ги - E-Burgas.com

Община Созопол направи необходимите инвестиции за преустройство и разширяване на действащите и нови общински паркинги, както и за осигуряване на електронна система за контролиран достъп (вкл. софтуер за разпознаване на регистрационния номер на автомобила), видеонаблюдение и осветление. След приключване на всички мероприятия, броя на паркоместата в града ще се увеличи с 360. Общинска администрация е в процес на работа по обособяване на още буферни паркинги в покрайнините на града за осигуряване спокойното летуване на туристите.

С оглед по-добрата визия на античния ни град и облекчаване на трафика в него, и съобразено с действащите Наредба за платено паркиране на МПС на територията на гр. Созопол /Приета с Решение №72 от Протокол №26/ 30.06.2017г. на ОС Созопол/ и Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Созопол /приета с Решение №522 от Протокол №24/26.03.2009г. на ОС Созопол/, за периода 01.06 - 30.09.2020г. се предлагат следните възможности за паркиране на жителите и гостите на Созопол – платен абонамент, локално паркиране, почасово платено паркиране и свободно паркиране.

Платеното и свободно паркиране ще бъде обособено, така че да не затруднява сметопочистващите, пожарни и други автомобили със специален режим на движение. Общински служител и полицай с репатриращ автомобил тип „паяк”, който тази година ще бъде общински, ще следят за неправилно паркирани МПС.

Платен абонамент – гарантира точно определено и обозначено паркомясто, най-често пред дома или в близост до него, като то може да се ползва от различни МПС. Стойността на абонамента е 288 лв. за периода 01.06 - 30.09.2020г.

Локално паркиране – това право се предоставя на жителите с постоянен адрес на територията на гр. Созопол, собственици на МПС. Паркирането се осъществява в границите на конкретен район /паркинг/, в който попада адресът на обособения жилищен имот, като абонаментът не гарантира определено място. Стойността за „Локално паркиране“ за едно паркомясто е в размер на 100 лв./+10лв. за чип/ за периода 01.06 - 30.09.2020г., като то може да се ползва само от посоченото в заявлението МПС. Ще бъдат одобрени конкретен брой заявления, който да кореспондира на определените за този тип паркиране места.

Почасово платено паркиране – насочено е към гостите на града и ще се осъществява само на определени за целта паркинги на стойност 2 лв./час, 6 лв./денонощие.

Пропускът в Стария град отново ще се извършва посредством бариера, като първите 30 минути ще бъдат безплатни, а след тях стойността е 2лв./час, 16лв./ денонощие.

Свободното паркиране – безплатно, разрешено навсякъде, където не е в противоречие със закона.

На територията на града ще функционират 6 /към момента/ обособени паркинга, действащи на различен принцип.

На „Скамни” /до художествената галерия/ и „Вихрен” /на края на ул. „Вихрен”/ ще се допускат само МПС с абонаменти за локално паркиране.

„Рибарски кей” ще бъде разделен на две зони за локално и почасово паркиране.

На „Боруна” и „Наказателен паркинг” ще се допускат автомобили за почасово паркиране, а на „Подземен паркинг” /до стадиона/ ще бъде разрешено паркирането на МПС с платен абонамент на стойност 336 лв.

Към момента тече процес на уточняване на техническата експлоатация на паркингът „Санта Марина”.

Желаещите да ползват услугите „Платен абонамент” и „Локално паркиране” могат да подават заявления по образец до 15.05.2020г. в Центъра за административно и информационно обслужване/ фронт офис, а крайният срок за заплащане на локално платено паркиране в 31.05.2020г.

Свързани статии
Зелената зона за паркиране в Бургас става целогодишна Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик
Тагове
созопол регион паркиране
Коментари

Още от последните новини

Светът
В Созопол актуализираха възможностите за паркиране летния сезон, вижте ги - E-Burgas.com

TikTock

Светът
В Созопол актуализираха възможностите за паркиране летния сезон, вижте ги - E-Burgas.com

Африка