Учениците се връщат в клас само за седмица с часове по математика и български?

Учениците се връщат в клас само за седмица с часове по математика и български?  - E-Burgas.com

Родителите се притеснявят, че децата им няма да спазват дистанция в класната стая

Дали и за кого ще отворят врати училищата и ще се върнат ли изобщо децата в детските градини преди лятото - тези въпроси не спират да си задават всички родители. Още вчера правителството анонсира, че се работи по няколко различни сценария. Днес стана ясно, че е възможно връщането в час да е само по определени предмети.

Все още не е ясно дали и кога точно учениците от 7-ми и 12-ти клас ще влязат отново в училище. За да се случи това е възможно да има допитване до родители и учители. Идеята е в класните стаи да се провеждат единствено часовете по математика и български език и литература, разказаха пред NOVA от Синдиката на българските учители. Учениците вероятно ще влязат обратно в клас само за една седмица, непосредствено преди матурите. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно.

Образователно министерство и синдикатите заедно ще умуват как най-безопасно да стане връщането в клас. „Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание", заяви Янка Такева.

„Ако трябва да се спазва дистанция, тя не може да се спазва в училище, това е ясно. Трябва да решим ще се рискува или не", коментира директорът на 51 СОУ училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Социологическа агенция ще има задача да направи проучване сред родителите и учителите и чак тогава да се вземе окончателно решение.

„Това 7-ми и 12-ти клас да влязат в училищна среда ще бъде след 26 май, защото дотогава ще имаме една много сериозна подготовка", посочи Янка Такева.
Учителите започват да изпитват и оценяват учениците дистанционно

Притеснения има и у родителите. От това, че децата трудно ще се справят с кандидатстването, до това, че няма да спазват дистанция. Такова писмо получихме и от Атанас Попов, който е баща на дванадесетокласник от Варна. „Това са млади момчета и момичета, те няма да спазват дистанция в тези сравнително малки стаи. Притесняваме се, че ще се обезсмисли всичко, което изтърпяхме досега. Който иска да учи, учи и сега. Който не иска да учи и да го закарат в класните стаи - пак няма да учи", казва той.

За да се намали рискът от разпространение на заразата, ключът е хигиената, смята директорът на 51-во училище в София Асен Александров. „Няма как да стоят 6 часа с маски. Ние да пишем, а те да ни слушат. Те са подивели тези 2 месеца", коментира той.

Колкото до матурите - провеждането им ще бъде възможно при определени условия в извънредната ситуация.

„Няма да бъдат по 15 души в стая, а например по 6 в стая по 50 кв. Просто учителите ще бъдат натоварени малко повече. Вместо два дни дежурни, ще са в четири дни дежурни като квестори", смята още Александров.

Текат разговори между социалните партньори и дали да бъдат отворени кризисни детски градини за работещите на първа линия, и едва след това да се помисли за приемане и на другите деца.

„Да видим как ще функционира и може би след седмица-две да се отворят детските градини само по желание на родителите, които трябва да се върнат на работните си места", каза Янка Такева.

За да се случи това обаче ще бъде потърсена и позицията на Националния оперативен щаб.

До 10-ти май ще бъде обявен и материалът, върху който ще се провеждат изпитите на база на проучване от училищата. От МОН заявиха, че в материалите няма да бъдат включени усвояванията по време на дистанционното обучение.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Затварят временно кръстовището на "Шейново" и "Македония" Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език Започва обновяването на ул. "Шейново" Ремонтират две улици в центъра на Бургас, променят движението от понеделник "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Временни промени в движението ще има и в "Меден рудник" В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии
Тагове
ученици МОН изпити дистанционно обучение
Коментари

Още от последните новини