Ученици от Айтос направиха мултимедийни презентации в съда

Ученици от Айтос направиха мултимедийни презентации в съда - E-Burgas.com

Районен съд – Айтос проведе заключителна инициатива на провежданата от съда Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", с изнасяне на презентации на съдебна тема "Илюзия или реалност - двете лица на Интернет" на ученици от СУ "Христо Ботев" – Айтос. Съдебната институция реализира програмата за поредна година в партньорство с учебното заведение. Събитието имаше за цел да представи пред магистрати, учители и ученици най-добрите разработки, участвали в конкурса, организиран специално в VІІІ-те и ІХ-те класове. В съдебната зала на Районен съд – Айтос младите творци презентираха интересни, богати на факти и лични преживявания  мултимедийни проекти.

И.ф. Административният ръководител - Председател на Районен съд - Айтос, съдия Мария Дучева, удостои с грамоти и малка книжка подарък - Конституцията на Република България, 24-мата участници в конкурса. Комисия в състав - Ивайло Кънев, съдия в Районен съд - Айтос, Христина Стоилова,  Административен секретар на съда и Марина Стоянова, учител по математика и ИИТ в СУ "Христо Ботев", оценяваше труда на учениците, по предварително определени критерии. Осмокласникът Даниел Желязков бе класиран на първо място. Второто място беше присъдено на Глория  Парушева от 9 б клас, а третото - на Гамзе Кара от 9 а клас. Призьорите получиха от Районен съд – Айтос и награди - ваучери от  книжарница "Хеликон".

Основна тема, която обединяваше презентациите бе фалшивата информация в интернет, рисковете, които тя носи, как се разпознава и правилата, които трябва да се спазват в мрежата. В интернет може да се намери всякаква лична информация и основна причина за това е неглижирането на опасността някой да я открадне, подчертаха в разработките си младежите. Учениците посочиха предимствата, но и всички опасности, които децата и младите хора много често пренебрегват.

Носителят на първата награда, Даниел Желязков, призна, че презентацията му е създадена на база личен опит -  в социална мрежа му откраднали профил, който много трудно си върнал. Даниел впечатли публиката с интересни мисли и много факти по двете, формулирани от него подтеми - илюзия в Интернет и реалност в Интернет, посочвайки много примери за ползите и опасностите от сърфирането. Според осмокласникът, най-честите рискове са контакт с неподходящи хора, риск от онлайн тормоз, неподходящо за децата съдържание, фалшиви профили, споделяне на твърде лична информация, приложения и измами, и най-вече - „вливане" във виртуалния свят за сметка на реалния. Носителят на призовото място презентира как младите хора да се предпазят от фишинг атака, как да реагират на покана за среща с непознат и 8 златни правила за безопасност на децата в интернет.

Свързани статии
Шишков в Айтос: Ще съдействаме за изграждане на обходен път, липсва инициатива от общината Зам.-министър също идва на проверката в Айтос Инспектират нововъведените мерки на опасния път в Айтос Кметът на Айтос и НПО ще обсъдят нови мерки за ограничение на трафика Приеха Северения обход на Айтос като обект с регионално значение Бум на заразата в училище: 36 ученици и 6 учители с ковид през уикенда в Бургаско Комисия обследва целия участък, през който минават камионите в Айтос Ето какви мерки се взимат в опасния участък в Айтос още от днес Онлайн училище при 10% заразени ученици Учебната година започва присъствено
Тагове
айтос ученици
Коментари

Още от последните новини