Учени разкриха тайната на котешката трева

Учени разкриха тайната на котешката трева - E-Burgas.com

Учени твърдят, че са разкрили защо котешката трева (коча билка, Nepeta cataria) кара писаните да полудяват, пише БТА, като цитира публикация в сп. "Сайънс адвансис".

Билката от семейството на ментата съдържа ензими, наречени иридоиди, които й помагат да се защитава от растителноядни животни. Изследователите са установили, че един конкретен иридоид - непеталактон, може да влуди котките.

За разлика от други видове растения от същото семейство (Устноцветни, лат. Lamiaceae), като лавандула, чубрица, мента, маточина, риган, босилек, салвия,  които с течение на времето губят способността си да произвеждат иридоиди, котешката трева запазва своята.

"Открихме набор от необичайни ензими, които генерират молекули непеталактон. Тези ензими не се срещат в нито един сроден вид растения и са еволюирали по уникален начин при котешката трева", казва изследователят Бенджамин Лихман от университета на Йорк.

"Котешката трева е отличен модел за изучаване на тези процеси. Сега се опитваме да модифицираме химикалите, присъстващи в билката.

Растенията непрекъснато развиват биохимията си. С нашето проучване се надяваме да запечатаме моментни кадри от тази еволюция в действие", казва Сара О'Конър от изследователския екип от Института "Макс Планк" за биохимична екология. 

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Учени разкриха тайната на котешката трева - E-Burgas.com

Регата 24 Май