Учебната година започва присъствено, но с готовност за онлайн обучение

Учебната година започва присъствено, но с готовност за онлайн обучение - E-Burgas.com

Присъствено ще започне учебната година за всички училища в страната, въпреки COVID-19. Това стана ясно от брифинг на образователния министър Красимир Вълчев. Той бе категоричен - трябва да се намери начин образователната система да работи. Ще има готовност процесът да премине в онлайн формат при необходимост.

Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от епидемичната обстановка у нас. Припомняме, че експерти предупреждават за усложнена ситуация през есента, когато настъпва сезонът на грипа.

"С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви просветният министър, цитиран от frognews.bg.

"Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, посочи Вълчев.

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата, посочи още просветният министър, цитиран от БНТ.

Предпазните маски ще бъдат задължителни извън класните стаи, в общите помещения.

"Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза. Предизвикателството е да предпазим здравето на децата", допълни Вълчев.

Свързани статии
Започнаха усилени ремонти в Немската гимназия (Снимки) Матурите ще се проведат по график, няма да има отпадане на материал за 12 клас Още 16 души с ковид влязоха в болница в Бургас, ръст на зарзени ученици Прогрес в Морското: Учениците ще се обучават в базата на Южнобългарския морски център Преустановяват учебните занятия на учениците от 5 до 12 клас в Бургас? Димитър Николов за юбилея на математическата: Вие сте престиж за Бургас! Община Бургас търси училищни лекари, дава 1350 лв. заплата Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици Учениците от Равда с инициатива за Апостола Омбудсманът против матурите за 4 и 10 клас
Тагове
училище ученици учебна година обучение матури изпити красимир вълчев
Коментари

Още от последните новини