Учебната година започва присъствено, но с готовност за онлайн обучение

Учебната година започва присъствено, но с готовност за онлайн обучение - E-Burgas.com

Присъствено ще започне учебната година за всички училища в страната, въпреки COVID-19. Това стана ясно от брифинг на образователния министър Красимир Вълчев. Той бе категоричен - трябва да се намери начин образователната система да работи. Ще има готовност процесът да премине в онлайн формат при необходимост.

Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от епидемичната обстановка у нас. Припомняме, че експерти предупреждават за усложнена ситуация през есента, когато настъпва сезонът на грипа.

"С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви просветният министър, цитиран от frognews.bg.

"Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, посочи Вълчев.

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата, посочи още просветният министър, цитиран от БНТ.

Предпазните маски ще бъдат задължителни извън класните стаи, в общите помещения.

"Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза. Предизвикателството е да предпазим здравето на децата", допълни Вълчев.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език Вече е ясно как ще изглежда новият корпус на училището в Сарафово "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа 60 отличници от ПМГ получиха награди от общината Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството
Тагове
училище ученици учебна година обучение матури изпити красимир вълчев
Коментари

Още от последните новини