Томислав Дончев: Движим се по ръба на бръснача - пазим здравето на хората без да съсипваме икономиката

Томислав Дончев: Движим се по ръба на бръснача - пазим здравето на хората без да съсипваме икономиката - E-Burgas.com
Снимка bTV

Има готовност да се прилагат ескалиращи мерки при нужда, без да се затваря държавата, каза в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев. „Изкуството сега е да се движим по ръба на бръснача - от една страна, пазейки здравето на хората, а от друга - без да съсипваме икономиката", каза той.

По думите му какъвто и контрол да се прилага нищо не може да замени личната отговорност.

Според него лятото „не е било проспано" по отношение на разпространението навируса. „Пролетта лекарите не знаеха как да се борят със заболяването. Сега са натрупали опит и успяваме да излекуваме голяма част от заболелите", на мнение е Дончев.

Той заяви, че трябва да се направи всичко, за да се увеличи тестването на хората. „Ако цената за това са повече безплатни PCR тестове, тогава те трябва да са безплатни. Опитът на други държави показва, че това е един от методите за ограничаване на заразата", обясни вицепремиерът.

На въпрос дали държавата има пари, за да осигури безплатни тестове, Дончев бе категоричен, че има. „Не това е проблемът, с който държавата не може да се справи. Очаквайте в близките дни или седмици новини в тази посока", каза Томислав Дончев, уточнявайки, че тестовете ще са „фокусирани върху тези, които имат нужда".

„Не това е проблемът, с който държавата не може да се справи. Очаквайте в близките дни или седмици новини в тази посока”, каза Томислав Дончев, уточнявайки, че тестовете ще са „фокусирани върху тези, които имат нужда".

По отношение на нападките към бюджета за догодина и че се дават пари на сектори, които не са толкова засегнати от COVID кризата, Дончев заяви, че най-пряко засегнати от пандемията са лекарите и затова основен приоритет към момента е те да имат достойно възнаграждение, защото цялото общество разчита на тях.

Във връзка с думите на президента, че този бюджет е„разоряващ", Дончев заяви, че една сложна конструкция, каквато е бюджетът, невинаги може да бъде описана с „политически клишета".

„Аз, освен клишета, използвам числа и данни, където България се сравнява с други европейски държави. Разоряващият бюджет е политическо клише", допълни Дончев.

 

Свързани статии
Делта вариантът вече върлувал в Бургаско Увеличават се новозаразените с COVID-19 у нас 200 са новозаразените с ковид за денонощие Продължава увеличаването на новите случаи на ковид у нас Бургас на второ място по новозаразени с ковид за денонощието Бургаските болници се подготвят за четвъртата вълна 121 новозаразени с ковид у нас Епидемиолог: Четвъртата вълна вече е у нас 96 са новите случаи на коронавирус у нас Четвърта вълна: Делта вариантът на ковид настъпва в Европа
Тагове
томислав дончев ковид мерки
Коментари

Още от последните новини