Търговци отказват риба, уловена край Камен бряг

Търговци отказват риба, уловена край Камен бряг - E-Burgas.com

Търговци отказват риба, уловена край Камен бряг, научи „Монитор“. Заседналият там товарен кораб „Вера Су“ сериозно възпрепятства търговията с риба, уловена в района. Това заяви Красимир Петров - член на УС на Сдружение „Черноморски изгрев“. Търговци масово отказват да закупуват продукция от родните рибари заради страх за качеството й.

Към момента няма въведени ограничения за риболов на мястото на инцидента

„Притесняваме се, че уловът ще намалее, тъй като нямаме информация за кораба - казват, че горивото е изчерпано, но не сме сигурни. Едни твърдят, че изкуствените торове на борда му са вредни, а други - че не е, няма никаква яснота“, коментира той, като допълни, че именно поради тази причина браншовиците са настоявали да има представител на рибарите в кризисния щаб.

„Разполагаме с кораби над 12 метра, на всеки по 4 човека. Това са хора, които са пряко ангажирани единствено с корабите, с риболова. Отделно може да се направи сметка по веригата - търговия, транспорт, преработка“, допълва председателят на сдружението Емил Милев, според когото риболовците са реагирали своевременно и са предложили своите 52 кораба за безвъзмездно разтоварване на опасния товар.

По думите на Петров през изминалата година риболовът е бил съсредоточен именно между фара на нос Шабла и курорта „Русалка“ - Яйлата, Камен бряг, Тюленово. Традиционно в района могат да бъдат уловени чернокоп, барбун и сафрид.


Оказва се, че южната и северната ни съседка са сред най-големите любители на родната риба - за Гърция изнасяме предимно барбун, а за Румъния - по-малки количества от трите, характерни за района риби. Заради противоепидемичните ограничения по границите обаче износът на риба през изминалата година е намалял около 80%.

Въпреки че през 2020 г. уловите на чернокоп в района са били добри, основното опасение на рибарите остава, че заради казуса с потъналия кораб съвсем скоро ще се стигне до момента, в който вече уловената риба бива обявена за негодна за консумация и се налага да бъде изхвърлена. Припомняме, че плавателният съд заседна в близост до защитената местност Яйлата преди близо месец. Той е превозвал торове и препарати от Украйна, които е трябвало да стигнат до пристанището във Варна. От „Морска администрация“ са категорични, че няма разлив около потъващия „Вера Су” и към момента той не представлява опасност за водата, флората и фауната в района на Камен бряг.

Коментари

Още от последните новини