Световната банка прогнозира рецесия в България

Световната банка прогнозира рецесия в България - E-Burgas.com

В извънреден брой на "Държавен вестник" бяха обнародвани и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март.

Актуализацията на бюджета също е обнародвана в "Държавен вестник" и влиза в сила от днес. С промяната се осигурява трансфер към фонд "Безработица", който трябва да осигури финансиране по мярката 60 към 40, при която основната заплата и осигурителната тежест се разпределят между държавата и работодателя.

Световната банка прогнозира, че България ще изпадне в рецесия през 2020 година заради кризата с Covid-19. Според пролетната икономическа прогноза на институцита за регион Европа и Централна Азия, българската икономика ще отбележи спад от 3,7 на сто тази година. За 2021 година обаче е прогнозиран ръст от 3,9 на сто.

Бедните и уязвимите групи ще понесат много тежко икономическите последици от кризата с Covid-19, смятат от Световната банка. Оттам предупреждават, че трябва да се обърне специално внимание на здравната система.

Безработицата расте много бързо вследствие на ограниченията, въведени с цел овладяване на разпространението на коронавируса, допълват експертите и описват ситуацията с краха на туризма и на ресторантьорската индустрия. Също така в анализа е посочено, че има сериозна опасност да станем свидетели на огромен ръст на необслужваните кредити в банковата система.

Докладът е изготвен преди актуализацията на бюджета и не коментира мерките, които ще бъдат предприети за подпомагане на бизнеса и гражданите чрез нея.

Въпреки това от Световната банка прогнозират ръст на икономиката ни от 3,9%догодина. През 2020 инфлацията ще бъде около 1,4%, а догодина ще се повиши до 2,1%. От числовите прогнози на експертите личи очакването им през 2021 година шокът да бъде преодолян.

Свързани статии
Втори ден ЕС обсъжда възможни решения на енергийната криза Експерти обясниха сценариите за енергийната ни сигурност Икономисти: Европа я чака тежка криза след ноември, не можем да спрем инфлацията Коалицията обсъжда антикризисните мерки заради високата инфлация Мика Зайкова: Инфлацията у нас ще достигне 20% 25% от заведенията загубили битката с пандемията Евродепутат: Европа ще пострада много от този конфликт Кирил Петков: Ще овладеем кризата с тока с над 1,3 млрд. лева Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Бургаският бизнес готви обединение срещу кризата
Тагове
криза
Коментари

Още от последните новини