Световната банка прогнозира рецесия в България

Световната банка прогнозира рецесия в България - E-Burgas.com

В извънреден брой на "Държавен вестник" бяха обнародвани и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март.

Актуализацията на бюджета също е обнародвана в "Държавен вестник" и влиза в сила от днес. С промяната се осигурява трансфер към фонд "Безработица", който трябва да осигури финансиране по мярката 60 към 40, при която основната заплата и осигурителната тежест се разпределят между държавата и работодателя.

Световната банка прогнозира, че България ще изпадне в рецесия през 2020 година заради кризата с Covid-19. Според пролетната икономическа прогноза на институцита за регион Европа и Централна Азия, българската икономика ще отбележи спад от 3,7 на сто тази година. За 2021 година обаче е прогнозиран ръст от 3,9 на сто.

Бедните и уязвимите групи ще понесат много тежко икономическите последици от кризата с Covid-19, смятат от Световната банка. Оттам предупреждават, че трябва да се обърне специално внимание на здравната система.

Безработицата расте много бързо вследствие на ограниченията, въведени с цел овладяване на разпространението на коронавируса, допълват експертите и описват ситуацията с краха на туризма и на ресторантьорската индустрия. Също така в анализа е посочено, че има сериозна опасност да станем свидетели на огромен ръст на необслужваните кредити в банковата система.

Докладът е изготвен преди актуализацията на бюджета и не коментира мерките, които ще бъдат предприети за подпомагане на бизнеса и гражданите чрез нея.

Въпреки това от Световната банка прогнозират ръст на икономиката ни от 3,9%догодина. През 2020 инфлацията ще бъде около 1,4%, а догодина ще се повиши до 2,1%. От числовите прогнози на експертите личи очакването им през 2021 година шокът да бъде преодолян.

Свързани статии
Удължават с три месеца мярката 60 на 40, ето как да кандидатствате Туризмът ще бори кризата с помощ от 50 млн лева С половин милиард лева Бургас влиза в нова ера във водоподаването Удължават срока за кандидатстване по мярката 60 на 40 Отпускат безвъзмездно 1,5 млрд лв. за спасяване на малкия и средния бизнес Парламентът изслушва Борисов за мерките с кризата В Бургас осигуряват безплатни лекарства за бедните, приемат заявления по e-mail Фирмите у нас масово са спрели да плащат осигуровки Туристическият бранш сезира ЕС заради бъдещи масови фалити Един от десет българи вече не издържа финансово на кризата
Тагове
криза
Коментари

Още от последните новини