Световната банка прогнозира рецесия в България

Световната банка прогнозира рецесия в България - E-Burgas.com

В извънреден брой на "Държавен вестник" бяха обнародвани и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март.

Актуализацията на бюджета също е обнародвана в "Държавен вестник" и влиза в сила от днес. С промяната се осигурява трансфер към фонд "Безработица", който трябва да осигури финансиране по мярката 60 към 40, при която основната заплата и осигурителната тежест се разпределят между държавата и работодателя.

Световната банка прогнозира, че България ще изпадне в рецесия през 2020 година заради кризата с Covid-19. Според пролетната икономическа прогноза на институцита за регион Европа и Централна Азия, българската икономика ще отбележи спад от 3,7 на сто тази година. За 2021 година обаче е прогнозиран ръст от 3,9 на сто.

Бедните и уязвимите групи ще понесат много тежко икономическите последици от кризата с Covid-19, смятат от Световната банка. Оттам предупреждават, че трябва да се обърне специално внимание на здравната система.

Безработицата расте много бързо вследствие на ограниченията, въведени с цел овладяване на разпространението на коронавируса, допълват експертите и описват ситуацията с краха на туризма и на ресторантьорската индустрия. Също така в анализа е посочено, че има сериозна опасност да станем свидетели на огромен ръст на необслужваните кредити в банковата система.

Докладът е изготвен преди актуализацията на бюджета и не коментира мерките, които ще бъдат предприети за подпомагане на бизнеса и гражданите чрез нея.

Въпреки това от Световната банка прогнозират ръст на икономиката ни от 3,9%догодина. През 2020 инфлацията ще бъде около 1,4%, а догодина ще се повиши до 2,1%. От числовите прогнози на експертите личи очакването им през 2021 година шокът да бъде преодолян.

Свързани статии
Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза НА ЖИВО: Извънредната общинска сесия заради водната криза Ревизоро в Бургас: Криза няма да има, Варна ще се лиши от вода Съветници искат извънредна сесия заради казуса "Камчия", ВиК намекна за тегави процедури около резервните варианти Глас в пустиня! Общински съветници още лятото били тъпана за водната криза, но без резултат Ето кои са резервните варианти за Бургас при водна криза Два часа разлика! Ревизоро: Водна криза в Бургас няма да има Ревизоро: Бургас е изправен пред водна криза
Тагове
криза
Коментари

Още от последните новини