Световната банка прогнозира рецесия в България

Световната банка прогнозира рецесия в България - E-Burgas.com

В извънреден брой на "Държавен вестник" бяха обнародвани и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март.

Актуализацията на бюджета също е обнародвана в "Държавен вестник" и влиза в сила от днес. С промяната се осигурява трансфер към фонд "Безработица", който трябва да осигури финансиране по мярката 60 към 40, при която основната заплата и осигурителната тежест се разпределят между държавата и работодателя.

Световната банка прогнозира, че България ще изпадне в рецесия през 2020 година заради кризата с Covid-19. Според пролетната икономическа прогноза на институцита за регион Европа и Централна Азия, българската икономика ще отбележи спад от 3,7 на сто тази година. За 2021 година обаче е прогнозиран ръст от 3,9 на сто.

Бедните и уязвимите групи ще понесат много тежко икономическите последици от кризата с Covid-19, смятат от Световната банка. Оттам предупреждават, че трябва да се обърне специално внимание на здравната система.

Безработицата расте много бързо вследствие на ограниченията, въведени с цел овладяване на разпространението на коронавируса, допълват експертите и описват ситуацията с краха на туризма и на ресторантьорската индустрия. Също така в анализа е посочено, че има сериозна опасност да станем свидетели на огромен ръст на необслужваните кредити в банковата система.

Докладът е изготвен преди актуализацията на бюджета и не коментира мерките, които ще бъдат предприети за подпомагане на бизнеса и гражданите чрез нея.

Въпреки това от Световната банка прогнозират ръст на икономиката ни от 3,9%догодина. През 2020 инфлацията ще бъде около 1,4%, а догодина ще се повиши до 2,1%. От числовите прогнози на експертите личи очакването им през 2021 година шокът да бъде преодолян.

Свързани статии
Граждани искат среща с областния заради водната криза Нанков: Дори да не вали година и половина, водата в "Камчия" е достатъчна Борисов: Предстои най-тежката година и половина, подготвяме план за излизане от кризата Отпускат 72 млн.лв. за малките и микро фирми за преодоляване на кризата Рекорден спад на българската икономика с 9,8% Удължават с три месеца мярката 60 на 40, ето как да кандидатствате Туризмът ще бори кризата с помощ от 50 млн лева С половин милиард лева Бургас влиза в нова ера във водоподаването Удължават срока за кандидатстване по мярката 60 на 40 Отпускат безвъзмездно 1,5 млрд лв. за спасяване на малкия и средния бизнес
Тагове
криза
Коментари

Още от последните новини