Строители: С тези цени за саниране качеството ще е ниско

Строители: С тези цени за саниране качеството ще е ниско - E-Burgas.com

Камарата на строителите в България предупреди, че определените от МРРБ няма да позволят качествено енергийно обновление

Определените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пределни цени за санирането на жилищните сгради няма да позволят качествено енергийно обновление. Това предупреди Камарата на строителите в България (КСБ), цитирано от Mediapool. 

Общо 1.4 милиарда лева са заложени за санирането на около 1000 жилищни сгради. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост. Плановете са програмата да бъде отворена за кандидатстване в средата на ноември.

Според публикуваните насоки за кандидатстване, чието обществено обсъждане приключи на 30 октомври, се предвижда строително-монтажни работи да се извършват при максимална цена от 230 лв./кв.м за жилищни сгради до 8 етажа и 250 лв./кв. м при по-високи блокове.

Камарата на строителите смята, че при тези цени няма да бъде постигната енергийна ефективност на сградата от клас "В" и по-висока след изпълнението на енергоспестяващите мерки. Има риск и да не се постигне минимум 30% спестяване на първичната енергия. Ако това не се случи, живущите в блока ще трябва да платят цялото саниране, според така публикуваните насоки. Това пък предупреди омбудсманът Диана Ковачева.

Свързани статии
Публикуваха за обсъждане проекта на насоки за саниране на жилищата От средата на ноември може да кандидатствате за саниране Кандидатстването за енергийно обновяване на жилищата се очаква да стартира от средата на ноември 93% от жилищните сгради у нас се нуждаят от саниране През ноември стартира новата програма за саниране Програмата за саниране отваря най-рано на есен Големи и малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране Започва ново безплатно саниране на жилищни сгради 71% от гражданите биха санирали жилището си по европрограми Организират обучение за бургаските домоуправители, ето защо
Тагове
саниране
Коментари

Още от последните новини