Срив в компютърна система усложни трафика към Турция

Срив в компютърна система усложни трафика към Турция  - E-Burgas.com
Архив novini.bg

Затруднено е движението по граничните пунктове между България и Турция заради срив по-рано днес на електронната гранична система на Турция. Пред „Хоризонт“ по БНР говорителят на Граничната полиция Лора Любенова обясни, че нормалната работа е била възстановена около 12.45. Въпреки това на граничния пункт „Лесово“ и в момента има опашка от автомобили от 3 километра. Затруднено е движението и на останалите два пункта - „Капитан Андреево“ и Малко Търново. Очаква се в следващите часове трафикът да се нормализира. 

По информация на турските гранични власти, потвърдена и от посещение на дипломатически служител от ГК Одрин, на 26 април по обяд ситуацията с трафика на ГКПП „Капъкуле“ към входа за Турция се усложнява поради срив на компютърната информационна система на турските митници, съобщиха по-рано днес от МВнР в София. Образували са се опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като са напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт.

При проведените срещи със служители на ГК-Одрин и българските гранични власти, турските гранични и митнически органи са заявили, че предприемат необходимите мерки за отстраняване на срива. Създадена е организация, включително като е увеличен значително и личният състав, с цел да поемат натрупаните опашки и повишения трафик през празничните за България дни. Отворени са всички трасета на влизане в страната за леки автомобили и 3 трасета за автобуси. Понастоящем трафикът се обслужва ръчно, като турските гранични власти ще заработят на максимален капацитет след отстраняване на техническия проблем.

Генералното консулство в Одрин е в непрекъсната връзка с турските гранични и митнически власти и при необходимост има готовност да реагира.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят на: Телефон: 0090 284 214 06 17; Дежурен телефон в извънработно време в работни дни: 0090 533 7396140.

Дежурен телефон в почивни и празнични дни: 0090 533 6298164.

Коментари

Още от последните новини