"София филм фест на брега" набляга на българското кино, стартира довечера с филм на Камен Калев

Фестивалът ще се проведе в обновения Културен дом на нефтохимика

Българското кино е основният акцент в тазгодишното издание на „София филм фест на брега“, който се провежда за 19-ти път. Първата прожекция от богатия афиш е на филма „Февруари“, чийто режисьор е бургазлията Камен Калев. Миналата година лентата беше селектирана за фестивала в Кан. Нещо, което не се е случвало с български филм от далечната 1973 година, поясни художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров.

„Всяко начало на този фестивал в Бургас е един празник. Тази година дори повече, защото трябва да сме благодарни, че можем да се занимаваме с култура в тези времена. Ако на една нация ѝ бъде отнета възможността да се реализира в сферата на културата и да развива своите културни традиции, то няма нужда тя да бъде превземана отвън чрез военни действия. Благодаря на Община Бургас, че вече 19 години поред осигурява възможност ние да правим този фестивал. През всичките тези бурни години какво ли не се случваше, но Община Бургас беше винаги зад гърба ни.“, каза още проф. Георги Дюлгеров.

Той изрази възхищението си от това, че филмовият фестивал ще се проведе в обновения Културен дом на нефтохимика, който разполага с техника на много високо ниво. Това е от важно значение публиката да усети посланията и идеите на филмовите творци.

„Програмата е достатъчно показателна за високата класа на „София филм фест на брега“. Последователите на този фестивал и тази година ще имат достатъчно провокации да видят, да мислят и да споделят“, каза зам.-кметът Диана Саватева.

Официалното откриване на 19-ото издание на „София филм фест на брега“ започва в 19:00 часа днес в Културния дом на нефтохимика. В програмата са включени 13 късометражни, 8 пълнометражни и един документален филм от българската киноиндустрия, заснети изминалата година. Фестивалът се организира от Арт фест с подкрепата на Община Бургас.

Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка" Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки) Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас
Тагове
София филм фест на брега кино
Коментари

Още от последните новини