"София филм фест на брега" набляга на българското кино, стартира довечера с филм на Камен Калев

Фестивалът ще се проведе в обновения Културен дом на нефтохимика

Българското кино е основният акцент в тазгодишното издание на „София филм фест на брега“, който се провежда за 19-ти път. Първата прожекция от богатия афиш е на филма „Февруари“, чийто режисьор е бургазлията Камен Калев. Миналата година лентата беше селектирана за фестивала в Кан. Нещо, което не се е случвало с български филм от далечната 1973 година, поясни художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров.

„Всяко начало на този фестивал в Бургас е един празник. Тази година дори повече, защото трябва да сме благодарни, че можем да се занимаваме с култура в тези времена. Ако на една нация ѝ бъде отнета възможността да се реализира в сферата на културата и да развива своите културни традиции, то няма нужда тя да бъде превземана отвън чрез военни действия. Благодаря на Община Бургас, че вече 19 години поред осигурява възможност ние да правим този фестивал. През всичките тези бурни години какво ли не се случваше, но Община Бургас беше винаги зад гърба ни.“, каза още проф. Георги Дюлгеров.

Той изрази възхищението си от това, че филмовият фестивал ще се проведе в обновения Културен дом на нефтохимика, който разполага с техника на много високо ниво. Това е от важно значение публиката да усети посланията и идеите на филмовите творци.

„Програмата е достатъчно показателна за високата класа на „София филм фест на брега“. Последователите на този фестивал и тази година ще имат достатъчно провокации да видят, да мислят и да споделят“, каза зам.-кметът Диана Саватева.

Официалното откриване на 19-ото издание на „София филм фест на брега“ започва в 19:00 часа днес в Културния дом на нефтохимика. В програмата са включени 13 късометражни, 8 пълнометражни и един документален филм от българската киноиндустрия, заснети изминалата година. Фестивалът се организира от Арт фест с подкрепата на Община Бургас.

Свързани статии
Юлиан Вергов представя “Уроци по немски” в Бургас Младите таланти от Кинoклас Бургас показват филма си на „София филм фест на брега“ От утре “София филм фест на брега” отново ни среща с най-доброто от българското и световното кино Версията за параноидна шизофрения не спаси Кокинов, съдът го остави в ареста Прокурор Георги Чинев: Държанието на Кокинов при разпита бе абсолютно хладнокръвно и обиграно (видео) Кокинов в съда: Казаха ми да нападна момичето, искам да получа адекватно медицинско лечение Кокинов казал пред фелдшер, че има шизофрения, но няма документи Иван Кокинов говори неразбираемо в съда, хапчета му причинили говорен дефект Бургас отново става киноложки център, кучета ще танцуват и ловят фризби Част от екипа на филма „Житие“ идва в Бургас за „София филм фест на брега“
Тагове
София филм фест на брега кино
Коментари

Още от последните новини