Собствениците на учебни центрове искат обезщетение от 80% за заплати и наем

Собствениците на учебни центрове искат обезщетение от 80% за заплати и наем - E-Burgas.com

Собствениците на школи, занимални, учебни центрове настояват да не прекратяват дейността си или да бъдат обезщетени с директна помощ от 80% от заплати и осигуровки на служителите и 80% от наемите на помещенията, които използват, предаде "Дневник". Същото поискаха снощи и собствениците на заведения, след като беше оповестена новата заповед на здравния министър, с която се разпорежда затварянето на нощните заведения в цялата страна от 29 октомври до 12 ноември. До тогава спират работа и учебните и езикови центрове.

В писмо до здравното и образователното министерство собственици на частни школи и занимални искат директната финансова помощ като заплашват, че в противен случай или ще спрат да плащат осигуровки или данъци за периода, в който са затворени.

Те напомнят, че по време на цялостното затваряне на държавата през март 2020 г. са били на ръба на фалита, а тогава не са били подпомогнати. "Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). (...) В голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения?", питат собствениците на учебни центрове.

Тази сутрин в интервю за БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, попитан защо заповедта му ограничава присъствените занятия в езикови, образователни центрове, занимални и други, каза, че там, за разлика от училищата, не може да се спази принципът на несмесване на отделните паралелки, тъй като там се смесвали деца от различни паралелки т.е. има по-голям риск от зараза.

Коментари

Още от последните новини