Шпионски скандал: Руски дипломат опитал да продаде българска държавна тайна

Шпионски скандал: Руски дипломат опитал да продаде българска държавна тайна - E-Burgas.com

Специализираната прокуратура е стартирала досъдебно производство срещу руски гражданин, уличен в шпионаж, съобщават от държавното обвинение. По данни на прокуратурата от месец септември 2018 година той е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я предаде на чужда държава. Случаят се отнася до т. нар. престъпление срещу републиката, а разследването по него е започнало след сигнал на ДАНС.

„В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от месец септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги“, се посочва в прессъобщението на прокуратурата.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения обаче предвижда, че „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно.

На 25 октомври 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Коментари

Още от последните новини